0 0
Tulumbe

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredients

5 st Ägg 5 st om äggen är små till medelstora, 4 st om du har stora ägg
250 g Vetemjöl ca 4,5-5 dl
1 dl Rapsolja
3 msk Strösocker
2 dl Vatten
2 dl Mjölk
1 nypa Salt
Sockerlag
7 dl Strösocker
5 dl Vatten
2 skivor Citron
Övrigt
7 dl Rapsolja att fritera i

Bookmark this recipe

[userpro_bookmark width="100%"]

Tulumbe

  • 120 min
  • Medium

Ingredients

  • Sockerlag

  • Övrigt

Directions

Share

Tulumbe – ett populärt bakverk i balkan. Tulumbe påminner om churros och själva degen görs på liknande sett. Skillnaden är att de sedan doppas i sockerlag och blir mjuka och otroligt goda.

När du gör tulumba är det viktigt att du har tid och tålamod då de är något tidskrävande. Oljan behöver svalna mellan omgångarna för att du ska uppnå ett fint resultat. Är oljan för varm kommer tulumbe tillagas för snabbt och inte bli fluffiga och fina.

Steps

1
Done

Sockerlag

Börja med att förbereda sockerlagen då den måste svalna helt. Koka upp socker och vatten i en stor kastrull. När de kokat upp låt de puttra i ca 10 min. Ta från värmen och lägg ner 2 citronskivor. Ställ i kylen och låt svalna helt.

2
Done

Degen

Blanda mjölk, vatten, olja, socker och salt i en kastrull. Koka upp. Ta från värmen och tillsätt nu mjölet 1 dl åt gången. Ställ tillbaka på plattan och jobba in det med en slickepott tills de är en jämn deg och du får ett vitt tunt skikt på botten av kastrullen. Lägg över degen i en skål och låt svalna i ca 10-15 min (dra upp smeten mot kanterna så svalnar det fortare)

3
Done

Degen

När degen svalnat något. Vispa upp den till ett smul med elvisp. Vispa sedan ner ett ägg åt gången. Du kommer behöva upp till 5 ägg. Om äggen är stora så räcker det med 4. Se bild för hur smeten ska se ut när den är klar. Lägg över den i en spritspåse. Välj gärna ett starkare spritspåse eller köra med dubbla lager påsar om du kör på engångsspritspåsar.

4
Done

Dags för fritering

Nu kommer vi till momentet som tar lite tid. Det är lite tidskrävande är att oljan måste få svalna lite mellan omgångarna.

Fyll en djup panna eller kastrull med olja. Spritsa ner 10-12 st tulumbe som är 3-4 cm långa i den kalla oljan. Jag föredrar lite mindre men man kan också göra större tulumbe. Sätt plattan på medelvärme och stek dem gyllene (jag hade plattan på en 6a av 9e). I början kommer de rotera själva men sedan får du vända dem försiktigt tills de är gyllene. När de är gyllene - lägg över dem på en tallrik med hushållspapper och vänd dem sedan i den kalla sockerlagen i 3-4 sekunder. Lägg över de doppade i en form.
Låt oljan svalna i ca 10 minuter och stek nu nästa runda. Repetera tills smeten är slut. Glöm inte att oljan ska svalna i 10 minuter efter varje runda. Det blir ungefär 4 stekrundor om du steker 10-12 st åt gången.

5
Done

Förvara tulumbe vältäckta i kylen!

Emilia

Recipe Reviews

There are no reviews for this recipe yet, use a form below to write your review
Tuna melt - enkel och god tonfisktoast
previous
Tuna melt – enkel och god tonfisktoast
Brytbröd - super mjukt, fluffigt och gott
next
Brytbröd – super mjukt, fluffigt och gott
Tuna melt - enkel och god tonfisktoast
previous
Tuna melt – enkel och god tonfisktoast
Brytbröd - super mjukt, fluffigt och gott
next
Brytbröd – super mjukt, fluffigt och gott

Add Your Comment