Ingredients
-
5 st Ägg5 st om äggen är små till medelstora, 4 st om du har stora ägg
-
250 g Vetemjölca 4,5-5 dl
-
1 dl Rapsolja
-
3 msk Strösocker
-
2 dl Vatten
-
2 dl Mjölk
-
1 nypa Salt
-
Sockerlag
-
7 dl Strösocker
-
5 dl Vatten
-
2 skivor Citron
-
Övrigt
-
7 dl Rapsoljaatt fritera i
Directions
Tulumbe – ett populärt bakverk i balkan. Tulumbe påminner om churros och själva degen görs på liknande sett. Skillnaden är att de sedan doppas i sockerlag och blir mjuka och otroligt goda.
När du gör tulumba är det viktigt att du har tid och tålamod då de är något tidskrävande. Oljan behöver svalna mellan omgångarna för att du ska uppnå ett fint resultat. Är oljan för varm kommer tulumbe tillagas för snabbt och inte bli fluffiga och fina.
Steps
1
Done
|
SockerlagBörja med att förbereda sockerlagen då den måste svalna helt. Koka upp socker och vatten i en stor kastrull. När de kokat upp låt de puttra i ca 10 min. Ta från värmen och lägg ner 2 citronskivor. Ställ i kylen och låt svalna helt. |
2
Done
|
DegenBlanda mjölk, vatten, olja, socker och salt i en kastrull. Koka upp. Ta från värmen och tillsätt nu mjölet 1 dl åt gången. Ställ tillbaka på plattan och jobba in det med en slickepott tills de är en jämn deg och du får ett vitt tunt skikt på botten av kastrullen. Lägg över degen i en skål och låt svalna i ca 10-15 min (dra upp smeten mot kanterna så svalnar det fortare) |
3
Done
|
DegenNär degen svalnat något. Vispa upp den till ett smul med elvisp. Vispa sedan ner ett ägg åt gången. Du kommer behöva upp till 5 ägg. Om äggen är stora så räcker det med 4. Se bild för hur smeten ska se ut när den är klar. Lägg över den i en spritspåse. Välj gärna ett starkare spritspåse eller köra med dubbla lager påsar om du kör på engångsspritspåsar. |
4
Done
|
Dags för friteringNu kommer vi till momentet som tar lite tid. Det är lite tidskrävande är att oljan måste få svalna lite mellan omgångarna. Fyll en djup panna eller kastrull med olja. Spritsa ner 10-12 st tulumbe som är 3-4 cm långa i den kalla oljan. Jag föredrar lite mindre men man kan också göra större tulumbe. Sätt plattan på medelvärme och stek dem gyllene (jag hade plattan på en 6a av 9e). I början kommer de rotera själva men sedan får du vända dem försiktigt tills de är gyllene. När de är gyllene - lägg över dem på en tallrik med hushållspapper och vänd dem sedan i den kalla sockerlagen i 3-4 sekunder. Lägg över de doppade i en form. |
5
Done
|
Förvara tulumbe vältäckta i kylen! |