Ingredients
-
6 st Fast potatis
-
2 dl Ärtor
-
2 tsk Garam masala
-
1 tsk Chilipulver
-
1 tsk Gurkmeja
-
3 st Vitlöksklyftor
-
1.5 msk Ingefära
-
1 st Chili
-
2 msk Persilja
-
Deg
-
4 dl Vetemjöl
-
ca 3 dl Varmt vatten
-
4 msk Rapsolja
-
1 tsk Salt
-
1 tsk Svarta sesamfrön
-
Tillbehör
-
Frityrolja
-
3 dl Naturell yoghurt
-
1 st Vitlöksklyftor
-
Salt
-
Peppar
-
2 msk Persilja
Directions
Vegetariska samosas med smakrik potatisfyllning som vi åt med en yoghurtdipp med vitlök och persilja. Gillar du koriander så kan du byta ut persiljan mot de istället!
Samosas är indiska degknyten som oftast fylls med potatisfyllning eller med lammfärs, jag tycker det var väldigt goda och inte svårare att göra än vanliga piroger. Mitt tips är att kolla på Youtube hur du ska fylla och stänga dem, det gjorde jag och det hjälpte mig..lite svårt att förklara i text 😀
Steps
1
Done
|
FörberedelserKoka potatisen med skal och låt den svalna. |
2
Done
|
DegenHäll upp mjöl i en bunke och blanda med svarta sesamfrön (valfritt), salt och olja. Nyp ihop till en smulig deg. Tillsätt lite varmt vatten åt gången och arbeta ihop till en smidig deg. För hand eller i bakmaskin. Råkar du tillsätta för mycket vatten är det bara att ha i mer mjöl. Täck degen och ställ den åt sidan medan du gör fyllningen. |
3
Done
|
FyllningSkala och mosa potatisen. Inte helt men den ska vara mosig. |
4
Done
|
Riv ingefära, pressa vitlök och hacka chilin. Fräs sedan i olja på medelvärme till låg värme i några minuter. Tillsätt sedan ärtorna och stek några minuter till beroende på om de var frysta eller tinade. Tillsätt sedan gurkmeja och chilipulver och stek lite lite. Vänd ner den mosade potatisen och blanad ordentligt. Krydda med garam masala och salt. Smaka av och tillsätt eventuellt mer kryddor. Avsluta med att vända ner hackad persilja. |
5
Done
|
Forma samosasdela degen i små pingisbollar. Kavla ut varje pingisboll och dela den på mitten. Vik sedan över ena kanten så den formas till en kon (skulle rekommendera att kolla på Youtube för att se exakt hur man gör). Fortsätt så tills alla samosas är fyllda. |
6
Done
|
Värm upp en djup panna med olja. Lägg ner en liten degbit, när den flyter upp är oljan redo. Sänk då till medelvärme. Ha i 2-3 samosas åt gången och fritera tills de är gyllenbruna. Efter 2 min kan du vända på dem och sedan fortsätta så tills de är klara. Låt rinna av på hushållspapper. |
7
Done
|
YoghurtdippRör ihop matlagningsyoghurt, vitlök, salt, peppar och persilja. Gillar du koriander så kan du ha det istället för persilja! |