Ingredients
-
Gyrosbrödet 4 st
-
3 dl Ljummet vatten
-
2 tsk Torrjäst
-
1.5 tsk Strösocker
-
1.5 msk Olivolja
-
ca 8 dl Vetemjöl
-
1.5 tsk Salt
-
tzaztsiki
-
0.5 st Gurka
-
4 dl Grekisk yoghurt
-
2 st Vitlöksklyftor
-
Olivolja
-
Salt
-
Sallad
-
1 st Rödlök
-
1 dl Persilja
-
20 st Körsbärstomater
-
Kött och pommes i valfri mängd
-
Valfritt Gyroskött
-
Pommes
Directions
Gyros i hemmagjord mjukt pitabröd, tzatziki, sallad och pommes. Det här är så otroligt gott! Jag använde mig utav färdigköpt fryst gyros och det går lika bra att byta ut mot vegetarisk eller kycklinggyros. Välj det gyroskött som du föredrar. Nedan finner du recept på tillbehören och det otroligt goda och mjuka pitabrödet.
Steps
1
Done
|
PitabrödetBörja med brödet. Lös upp jästen i ljummet vatten tillsammans med socker. Täck bunken och låt jästen aktiveras i 5 min. Blanda då i olivolja och salt. Häll sedan i hälften av mjölet. Fortsatt addera lite mjöl åt gången och börja sedan knåda degen för hand. Det kommer behövas ca 8-8,5 till 9 dl vetemjöl så arbeta in lite åt gången tills degen känns smidig. Den ska vara något klibbig men inte torr. Låt degen vila i en bunke under bakduk i ca 1h. Under tiden kan du göra tzatzikin (se steg 4). |
2
Done
|
|
3
Done
|
Stretcha ut bröden till pitabröd ca 0.5 cm tjocklek på ett lätt mjölat bord. Värm en panna mede lite olja och stek brödet på medelvärme i ca 3 min per sida. När brödet börjar bubbla på ovansidan och fått färg på undersidan är det dags att vända. Du får reglera värmen på plattan efter hur fort det går. Får brödet färg för snabbt - sänk då värmen. Tar det för lång tid - höj. Fortsatt så tills bröden är klara. Täck dem med folie så håller de sig mjuka. |
4
Done
|
TzatzikiRiv gurkan och pressa ur överflödigt vatten. Blanda sedan ihop alla ingredienser, smaka av med salt och låt stå svalt. |
5
Done
|
SalladenHacka persilja, tomat och rödlök. Blanda ihop utan att salta eller ringla över olja får då släpper tomaterna vätska. |
6
Done
|
Gyros och pommesGrädda pommesen enligt anvisningarna på paketet och börja stek gyrosen när pommesen nästan är klar. |
7
Done
|
Servera gyors med pommes, salladen, tzatziki i det färska brödet. Njut! |
2 Comments Hide Comments
Hej!
Vilket/vilka märke köper du gyrosen och pommesen. Har inte alls erfarenhet från sådan ”färdigmat” så behöver bara lite hjälp med just det.
Tack på förhand, önskar dig en härlig dag!
Hejsan! Eldoroados frysta gyros tyckte jag funkade bra eller Görans gyros! Sen finns det även de som inte är frysta men har tyvärr inte testat. Brukar köpa den här pommesen: https://www.google.com/search?q=pommes+frites+fryst&tbm=isch&ved=2ahUKEwiF7c3c2b7uAhUUwyoKHRfkB84Q2-cCegQIABAA&oq=pommes&gs_lcp=CgNpbWcQARgCMgUIABCxAzIFCAAQsQMyBAgAEEMyAggAMgIIADICCAAyAggAMgIIADICCAAyAggAOgQIIxAnOggIABCxAxCDAToHCAAQsQMQQ1DO1wNY_dwDYOTtA2gAcAB4AIABVIgBkQOSAQE2mAEAoAEBqgELZ3dzLXdpei1pbWfAAQE&sclient=img&ei=s7cSYMXHMZSGqwGXyJ_wDA&bih=721&biw=1280#imgrc=ryoBtCnruIo-_M om den inte finns så kör jag på någon liknande sort.
Detsamma! 🙂