Ingredients
-
Krispig chilolja med jordnötter
-
1.25 dl Jordnötter
-
2.25 dl Rapsoljaeller annan neutral olja
-
6 st stora Torkad chilieller 12-15 små
-
4 st Vitlöksklyftor
-
1 st Kycklingbuljong
-
1 dl Rostad vitlök eller lök
-
2 msk Rostade sesamfrön
-
2 tsk Five Spice
-
Övrigt
-
300 g Breda vetenudlar eller risnudlar
-
350 g Valfri färs
-
1 st Vitlöksklyftor
-
2 msk Japansk soya
-
2 tsk Sriracha
-
1 knippe Salladslök
-
Sockerärtor
Directions
Supergoda nudlar med krispig chiliolja med jordnötter. Till det steker jag på valfri färs och toppar med broccoli eller sugersnaps för lite fräschör. Nudlarna jag har använt är breda vetenudlar. Det går däremot bra med risnudlar. Då skulle jag rekommendera en bredare sort – gärna 10 mm så att chilioljan har lite mer yta att sätta sig på.
Den krispiga chilioljan kan du med fördel göra några dagar innan. Den blir ännu godare när den fått sätta sig!
Både nudlarna och five spice hittar du på asiatiska livsmedelsbutiker, alternativt större matbutiker med brett utbud!
Steps
1
Done
|
Den krispiga chilioljan - gör den gärna i förväg!Välj en chilisort som är lagom stark för dig! Jag använde new mexico som är väldigt milda, men vill du gå på starkare så kan du köpa chineese dry chili eller köra på den torkade chilin som du har tillgång till. Den får dok inte vara för rökig som t.ex chipotle. |
2
Done
|
Börja med att rosta jordnötterna i en torr panna tills de blir gyllene och ställ sedan åt sidan. Mixa sedan chiliflakes till grovt chiliflakes i en mixer. Det ska inte vara lika finmalet som chiliflakes. |
3
Done
|
|
4
Done
|
Skala och skiva vitlöken tunt. Häll i oljan i en kastrull och vänd i de skivade vitlöksklyftorna. Värm på oljan på medel/lågvärme utan att vitlöken tar färg. När det börjar bubblas på toppen och du ser att vitlöken får liiite liite färg på kanterna - ta bort kastrullen från värmen. Låt oljan stanna av lite och vänd sedan ner den i burken. Rör ihop och låt sedan svalna i kylen. När oljan svalnat smaka av med salt och hetta! |
5
Done
|
NudlarnaStek din färs tills den får ordentligt med yta. Tillsätt sriracha, vitlök och japanska soya och stek ihop. Koka nudlarna enligt anvisning på paketet. Blanschera sockerärtorna. |
6
Done
|
Fördela nudlarna i skålar och blanda ihop med önskad mängd chiliolja. Jag tar ca 2 msk. Toppa med färsen, sockerärtorna och salladslök. Servera med lite japansk soya! |
4 Comments Hide Comments
Var hittar du de breda nudlarna?
Asitisk livsmedelsbutik – men annars kan vissa Ica Maxi eller större matbutiker ha. Märket är how how och förpackningen är blå ❤️
Hej, du nämner Rostad lök – menar du sån som man har på typ korv med bröd? Och när ska den adderas? Verkar saknas i instruktionerna. Och hur mycket sesamfrön? Tack!
Hej! Precis, sån man har på korv. ca 2 msk sesamfrön. Nu har jag uppdaterat receptet!