Ingredients
-
Gröten
-
4 dl Havregryn
-
8 dl Vatten
-
50 g Smör
-
Övriga ingredienser
-
50 g Jäst
-
1 dl Ljummet vatten
-
10 dl Vetemjöl
-
1 tsk Strösocker
-
2 tsk Salt
-
Topping
-
Havregryn
-
Solrosfrön
Directions
Grötbröd långpanna – perfekt bröd att baka med överbliven gröt. Frallorna blir supermjuka och saftiga. Frallorna går utmärkt att frysa in och de håller sig även bra i sluten påse i ett par dagar.
Gör med fördel gröten dagen innan så går det snabbat och smidigt att slänga ihop brödet.
Fler goda bröd
Bröd med frön – enkelt frukostbröd utan knådning
Nattjästa frallor – goda och luftiga frallor med lagom krispig skorpa
Sirapslimpa – mjuk och god limpa
Steps
1
Done
|
GrötenBlanda vatten och havregryn och koka ihop gröten. Vänd i smöret och låt sedan gröten svalna innan du blandar ihop degen. |
2
Done
|
DegenLös upp jästen med vatten och socker. Vänd ner gröten och salt. Tillsätt sedan vetemjöl tills du har en fast med klibbig deg. Tillsätt mer än vad det står ifall det behövs. Exakt mängd beror hur mycket du kokade ner din gröt. |
3
Done
|
Tryck ut degen i en långpanna eller klicka ut som mindre frallor. Täck och låt jäsa i 60 minuter. |
4
Done
|
GräddaSätt ugnen p 225 grader. |
5
Done
|
ServeraÄt brödet med valfritt pålägg. Frys in de som blir över. |
10 Comments Hide Comments
Vad är måttet på långpannan till grötbröden?
30×40 🙂 långpanna från Leilas general store
Ska plåten smörjas eller bakpltspapper?
Båda funkar fint 🥰
Tack för svaret, jag tog bakplåtspapper
Första gången använde jag bakplåtspapper men jag upplevde att det fastnade lite i kanterna. Andra gången så smorde jag långpannan, blev så superbra. Ett jättegott matbröd.
Kan man kalljäsa över natten och sen grädda det på morgonen?
inte testat, men bör absolut gå bra TROR jag! 😀
Sååå gott! Tack!
Kul att höra! <3 / Emilia