Matsedel v.5 – Värmande rätter i vinterkylan
Veckans matsedel: Värmande rätter i vinterkylan
Goda middagar som värmer en i vinterkylan. Goda grytor, smarriga soppor och perfekta pajer. I veckans matsedel har jag samlat mina bästa rätter som ger dig den där varma kramen som man behöver nu när det är kallt ute. När det är frostigt ute behöver vi alla en värmande middag, en värmande sopppa eller en god mustig gryta. Se till att ta hand om dig så äter vi något gott i veckan!
Förresten, om det är något specifikt tema du vill se i en matsedel framöver så kommentera gärna det nere på den här sidan så ska jag se om jag kan skriva en med ditt önsketema. 😊
Inlägget innehåller reklam i form av annonslänkar.
Smaklig och värmande måltid! 💖
Måndag:
Vad värmer inte mer än en god, varm soppa? Denna är superenkel att mixa ihop och koka upp, och är dessutom väldigt smakrik och god. För att ge en ny dimension i smakerna lägger du först tomater och paprika på en plåt som du lägger i ugnen, där kommer de rostas och utveckla en djupare smak i soppan! Soppan kokar du enklast i en stor kastrull eller gryta, jag använder oftast någon av mina kastruller från Scanpan!
Tisdag:
Moussaka med potatis – krämig och god
Vad värmer bättre än en krämig och god moussaka, när den plockats ut ur ugnen och fått sätta sig lite och bara ångar när du skär ut den första biten? Allting ugnsbakat är ju extra värmande och gott när det frostar på rutan bredvid matbordet.
Onsdag:
Italienska miniköttbullar i tomatsås
Med värmande mat kanske man direkt tänker på en mustig gryta, men varför inte tolka det som lite hjärtvärmande nostalgi? Här är en väldigt god och värmande, mysig rätt: miniköttbullar i tomatsås! Jättegoda små köttbullar som är smaksatta med parmesan. Steks bäst i en proffsig stekpanna!
Torsdag:
Tuscan Ribollita soppa – italiensk grönsakssoppa med bönor
En till rätt från det italienska köket, Tuscan ribollita soppa! En jättegod grönsakssoppa med bönor, morot, selleri, lök och svartkål. En väldigt enkel soppa som du kokar ihop hemma och äter med ett gott bröd till!
Kikärtsgryta med couscous och ugnsrostade paprika
Kikärtsgryta med couscous och ugnsrostad paprika. Här ugnsrostar vi paprikan igen eftersom att det ger den där extra dimensionen av smak jag nämnde under måndagens soppa. Du kan ha i vilka grönsaker du känner passar och är sugen på, jag hade bland annat morötter och lök! Jag brukar koka mina grytor i en gjutjärnsgryta från Anders och Petter.
Lördag:
Moqueca – brasiliansk fiskgryta med kokosmjölk och lime
Till helgen värmer vi upp oss med en supergod och fräsch fiskgryta. Denna går att laga ganska snabbt men vill du få riktigt balanserade och goda smaker kan du låta den stå och puttra en liten extra stund innan du har i paprikan och torskryggen. Då går smakerna ihop extra bra samtidigt som du undviker att paprikan eller fisken blir överkörd. Om du dessutom vill få extra värmande hetta i grytan kan du hacka ned lite extra chili i!
Söndag:
Saftig kycklinglasagne med spenat och soltorkade tomater
Söndagsmiddagen är alltid ett perfekt tillfälle att laga en stor och microvänlig måltid som ger många matlådor för kommande vecka, och denna vecka gör vi en riktigt saftig kycklinglasagne! Jag brukar använda en glasugnsform från Pyrex som jag tycker funkar väldigt bra!
Veckans efterrätt:
En varm och god paj! Vad annars värmer gott efter en god middag? Den här pajen får ett riktigt knäckigt och härligt skal, tillsammans med saftiga och goda blåbär under. Bara lägga in i ugnen och låta den gotta till sig!