0 0
Moussaka med potatis – krämig och god

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredienser

Justera portioner:
Potatisen
800 g Fast potatis
2 msk Olivolja eller annan olja
Salt
Peppar
Köttfärssåsen
500 g Nötfärs
2 st Vitlöksklyftor
1 msk Tomatpure
400 g Finkrossade tomater
1 msk Oregano
1 msk Basilika
Örtsalt
Peppar
Bechamelsås
9 dl varm mjölk
2.25 dl Vetemjöl
120 g Smör
2 krm Muskotnöt
2 st Äggulor
2 dl Finriven parmesan
Örtsalt
Övrigt
150 g Riven mozzarella

Bookmark this recipe

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Moussaka med potatis – krämig och god

  • Portioner 6
  • Medium

Ingredienser

  • Potatisen

  • Köttfärssåsen

  • Bechamelsås

  • Övrigt

Steg

Dela

Moussaka med potatis, får man laga det? Såklart man får! När det blir såhär gott så är allt tillåtet, nästan. Föredrar du aubergine så kan du byta ut potatisen, eller varför inte blanda. Mousakka påminner en hel del om lasagne. Vi har köttfärs och bechamel. Till moussaka gör vi däremot en tjockare bechamelsås. Vi har ju inte plattor som behöver suga ut sig vätska för att tillags. Den innehåller även parmesan och äggulor.

Till rekommenderar jag att servera en god grekisk sallad!

För vegetariskt går det bra att byta ut färsen till vegofärs.

Steg

1
Färdig

Börja med potatisen

Sätt ugnen på 225 grader. Skala och skiva potatisen i ca 0.5 cm tjocka skivor. Har du en mandolin så använd den!
Vi vill börja med potatisen för att få in den i ugnen medan vi gör köttfärsen och såsen.
Ringla lite olja i en form ca 30x20 cm och placera potatisen så att den täcker botten av formen. Ringla över lite mer olja, salta och peppra. Skjutsa in i ugnen i ca 30 minuter.

2
Färdig

Köttfärssåsen

Värm en panna med olja. Stek färsen tills den får fin färg. Pressa i vitlök och tillsätt tomatpure. Stek lite till. Vänd i finkrossade tomater, torkade örterna, salta och peppra. Sänk värmen och låt puttra i ca 10-15 minuter.

3
Färdig

Bechamelsåsen

Värm mjölken i micron. Smält smöret i en djup kastrull på låg till medelvärme. Tillsätt mjölet under och vispa så att du får en en trög smet. Lös nu upp smeten genom att tillsätta mjölken i 3 omgångar. Tillsätt litegrann och rör ihop, när det börjar tjockna så tillsätter du mer. När all mjölk är i - låt det bara puttra upp tills du ser första bubblan och ta sedan bechamelen från plattan.

4
Färdig

Vänd i finriven parmesan. Tillsätt peppar, muskotnöt och örtsalt. Smaka av. Vänd sist i äggulorna och rör ihop.
Såsen ska ha samma konsistens som en vaniljkräm.

5
Färdig

Montera moussakan

Ta ut potatisen ur ugnen och toppa med köttfärsen. Häll sedan på ett tjockt lager med bechamelsås så att hela täcks och avsluta med riven ost. Grädda i mitten av ugnen på 200 grader i ca 30 minuter.

6
Färdig

Ta ut moussakan och låt den svalana och sätt sig en stund innan du serverar.
Servera gärna med en god sallad till!

Emilia

Recipe Reviews

There are no reviews for this recipe yet, use a form below to write your review
Krämig oxfilépasta med babychampinjoner
Föregående
Krämig oxfilépasta med babychampinjoner
Krämig dragonkyckling med frasig potatis - Kyckling i dragonsås
Nästa
Krämig dragonkyckling med frasig potatis – Kyckling i dragonsås
Krämig oxfilépasta med babychampinjoner
Föregående
Krämig oxfilépasta med babychampinjoner
Krämig dragonkyckling med frasig potatis - Kyckling i dragonsås
Nästa
Krämig dragonkyckling med frasig potatis – Kyckling i dragonsås

Kommentera