Ingredients
-
Potatisen
- 800 g Fast potatis
- 2 msk Olivoljaeller annan olja
- Salt
- Peppar
-
Köttfärssåsen
- 500 g Nötfärs
- 2 st Vitlöksklyftor
- 1 msk Tomatpure
- 400 g Finkrossade tomater
- 1 msk Oregano
- 1 msk Basilika
- Örtsalt
- Peppar
-
Bechamelsås
- 9 dl varm mjölk
- 2.25 dl Vetemjöl
- 120 g Smör
- 2 krm Muskotnöt
- 2 st Äggulor
- 2 dl Finriven parmesan
- Örtsalt
-
Övrigt
- 150 g Riven mozzarella
Directions
Moussaka med potatis, får man laga det? Såklart man får! När det blir såhär gott så är allt tillåtet, nästan. Föredrar du aubergine så kan du byta ut potatisen, eller varför inte blanda. Mousakka påminner en hel del om lasagne. Vi har köttfärs och bechamel. Till moussaka gör vi däremot en tjockare bechamelsås. Vi har ju inte plattor som behöver suga ut sig vätska för att tillags. Den innehåller även parmesan och äggulor.
Till rekommenderar jag att servera en god grekisk sallad!
För vegetariskt går det bra att byta ut färsen till vegofärs.
Steps
1 Done | Börja med potatisenSätt ugnen på 225 grader. Skala och skiva potatisen i ca 0.5 cm tjocka skivor. Har du en mandolin så använd den! |
2 Done | KöttfärssåsenVärm en panna med olja. Stek färsen tills den får fin färg. Pressa i vitlök och tillsätt tomatpure. Stek lite till. Vänd i finkrossade tomater, torkade örterna, salta och peppra. Sänk värmen och låt puttra i ca 10-15 minuter. |
3 Done | BechamelsåsenVärm mjölken i micron. Smält smöret i en djup kastrull på låg till medelvärme. Tillsätt mjölet under och vispa så att du får en en trög smet. Lös nu upp smeten genom att tillsätta mjölken i 3 omgångar. Tillsätt litegrann och rör ihop, när det börjar tjockna så tillsätter du mer. När all mjölk är i - låt det bara puttra upp tills du ser första bubblan och ta sedan bechamelen från plattan. |
4 Done | Vänd i finriven parmesan. Tillsätt peppar, muskotnöt och örtsalt. Smaka av. Vänd sist i äggulorna och rör ihop. |
5 Done | Montera moussakanTa ut potatisen ur ugnen och toppa med köttfärsen. Häll sedan på ett tjockt lager med bechamelsås så att hela täcks och avsluta med riven ost. Grädda i mitten av ugnen på 200 grader i ca 30 minuter. |
6 Done | Ta ut moussakan och låt den svalana och sätt sig en stund innan du serverar. |