Ingredients
- 25 g Jäst
- 1 dl Vetemjöl special
- 2 st Ägg
- 2 dl Bovetemjöl
- 3 dl Mjölk
- 1 tsk Salt
- Smöratt steka i
-
Topping
- Löjrom
- Créme Fraiche
- Gräslök
- Rödlök
Directions
Blinier – ryska boveteplättar med löjrom, rödlök, Creme Fraiche och gräslök. En klassik förrätt! Jag testade att äta till middag men det är mer av en förrätt ändå faktiskt 😀 Det är väldigt gott tillsammans med all topping, bovete har dock en väldigt specifik smak, men det är helt glutenfritt och rikt på magnesium, fosfor och essentiella aminosyror.
Steps
1 Done | Smula ner jästen i en bunke och vänd i fingervarm (ca 37) mjölk. Rör ihop till en jämn smet. |
2 Done | När smeten jäst klart - vänd i äggvitan lite åt gången tills den är ihopblanad med smeten. |
3 Done | Värm ett plättjärn eller en stekpanna och stek plättarna i en smör eller olja på medelhögvärme (en 6a på en 9e skalig platta). Stek ca 0.75 dl smet åt gången. Vänd på plätten när den börjar bubbla och inte känns lös. |
4 Done | Servera plättarna med rom, creme fraiche eller smetana, gräslök och rödlök. |