Ingredients
-
Tårtbottnar
-
5.5 dl Vetemjöl special
-
3 st Ägg
-
5 dl Strösocker
-
3 dl Kakao1 dl blandar du med 3.25 dl vatten
-
3.25 dl Mjölkrumstempererad
-
1 tsk Bakpulver
-
1 msk Bikarbonat
-
1 tsk Vaniljsocker
-
2 dl Rapsolja
-
3.25 dl Varmt vatten
-
0.5 tsk Salt
-
Hallon- och mörkchokladtryffel
-
5 dl Frysta hallon
-
2 msk + 1.5 dl Strösocker
-
100 g Mörk choklad 55%
-
4 st Äggulor
-
100 g Mörk choklad 70%
-
2 dl Vispgrädde
-
Marängsmörkrän
-
4 st Äggvita
-
2.5 dl Strösocker
-
300 g Mjölkchoklad
-
400 g Osaltat smörrumstempererat
-
Topping
-
Färska hallon
Directions
Chokladtårta fylld med hallon- och mörkchokladtryffelfyllning och en marängsmörkräm med mjölkchoklad. En riktigt chokladig och god tårta. Som med de flesta tårtor så behöver du vara ute i god tid. Bottnarna och fyllningen kan du förbereda dagen innan och marängskrämen kan du göra samma dags som du ska montera tårtan.
Steps
1
Done
|
FörberedelserDen här tårtan gör du helst 1 dag innan servering. Jag gjorde bottnarna och hallon och chokladtryffeln dagen innan och sedan marängsmörkrämen samma dag som servering. |
2
Done
|
BottnarSätt ugnen på 150 grader över och undervärme och klä och smörj så många 20 cm springformar du har. Har du bara 1 så får du grädda i 3 omgångar, har du 2-3 så grädda 2 åt gången. För att förtydliga, det ska bli totalt 3 bottnar. Dela upp smeten i 3 delar och grädda sedan 1 botten åt gången eller fler om du har fler formar. Det går att grädda hela smeten i en stor och hög form om du har en sådan, men då ör gräddningstiden mycket längre. |
3
Done
|
Blanda alla torra ingredienser (mjöl, socker, bakpulver, bikarbonat, kakao (2 av 3 dl), salt och vaniljsocker. Vispa upp äggen, olja och mjölk i en annan bunke. Koka upp 1 dl kakao med 3.25 dl vatten. |
4
Done
|
Hallon- och mörkchokladtryffelBörja med att göra hallonpure. Koka upp de frysta hallonen med 2 msk socker. Sila av kärnorna så du har 1.5 dl vätska. Koka upp grädde och hallonpuren under omröring. Häll över detta över äggulorna i en skål och vänd i 1.5 dl socker. Häll tillbaka detta i kastrullen igen och koka upp på låg varme under omröring tills det tjocknat en aning. När du ska använda den tillsätter du bara 1-2 msk grädde och vispar upp den för hand till en bredbar konsistens. Häll sedan över den i en spritspåse. |
5
Done
|
MarängsmörkrämTa ut smöret i god tid innan du börjar så de får komma ner i rumstemperatur. Tärna det också. |
6
Done
|
MarängsmörkrämTa ut smöret så att de får komma till rumstemperatur. Skär det i mindre bitar så går det snabbare. Smält chokladen över ett vattenbad och ställ sedan åt sidan så de får komma ner i temperatur. Koka äggvitor och socker i en skål över ett vattenbad tills äggvitan uppnår en temperatur på ca 65 grader. Häll sedan över det i en köksassistent och vispa på hög hastighet tills marängen svalnat, det tar ca 10 minuter. |
7
Done
|
MarängsmörkrämNär marängen svalnat är det dags att jobba in smöret lite åt gången. Sänk assistenten till låg hastighet och vänd i lite smör åt gången 20-30 g. Låt vispas in och tillsätt sedan mer. När allt smör är i så kan du öka hastigheten till hög och vispa i 2-3 minuter. Vänd sist den avsvalnade smälta chokladen lite åt gången på låg hastighet. Sedan är krämen färdig och du kan hälla över en del i en spritspåse. |
8
Done
|
Montera tårtanJag monterade tårtan i en springform utan botten som jag klätt med bakplåtspapper. Jag la tårtan på faten jag skulle servera på och placerade några bakplåtspappersbitar under botten som jag ta bort när tårtan är klar. |
9
Done
|
Jag börjar med att göra en ring med marängsmörkrämen på första botten och sen fylla i med tryffeln (se bild). Placerar den andra botten och låter tårtan sätta sig lite i kylen. Repterar så med botten nr 2 och lägger på sista botten. Låter den stå och stabilisera sig ytterligare innan jag tar bort formen. |
10
Done
|
Spackla tårtan |
6 Comments Hide Comments
Sjukt god tårta, jag tog mjölkchoklad då det var till ett barnkalas. Men den blev så god och bra. Bra recept, lätt att följa.
men vad roligt att höra, tack!
Hej har två frågor! Första är hur mäter man temperaturen på marängen om man inte har temp? Och kan tårtan stå i kylen under natten? Tacksam för snabbt svar då den ska vara klar imorgon.
Hej! Blir svårt att mäta utan termometer tyvärr, man får gissa. Går absolut att ha tårtan i kylen under natten. Hoppas svaret kom i tid 🙏
Kan man hoppa öve hallonen i chokladtryffeln utan att det blir fel? Han som fyller ville inte ha hallon i. 😊
Det kan man göra! 🙂