2 0
Chokladtårta med marängsmörkräm med mjökchoklad och hallonchokladtryffel

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredients

Adjust Servings:
Tårtbottnar
5.5 dl Vetemjöl special
3 st Ägg
5 dl Strösocker
3 dl Kakao 1 dl blandar du med 3.25 dl vatten
3.25 dl Mjölk rumstempererad
1 tsk Bakpulver
1 msk Bikarbonat
1 tsk Vaniljsocker
2 dl Rapsolja
3.25 dl Varmt vatten
0.5 tsk Salt
Hallon- och mörkchokladtryffel
5 dl Frysta hallon
2 msk + 1.5 dl Strösocker
100 g Mörk choklad 55%
4 st Äggulor
100 g Mörk choklad 70%
2 dl Vispgrädde
Marängsmörkrän
4 st Äggvita
2.5 dl Strösocker
300 g Mjölkchoklad
400 g Osaltat smör rumstempererat
Topping
Färska hallon

Bookmark this recipe

[userpro_bookmark width="100%"]

Chokladtårta med marängsmörkräm med mjökchoklad och hallonchokladtryffel

  • 4h
  • Serves 12
  • Medium

Ingredients

  • Tårtbottnar

  • Hallon- och mörkchokladtryffel

  • Marängsmörkrän

  • Topping

Directions

Share

Chokladtårta fylld med hallon- och mörkchokladtryffelfyllning och en marängsmörkräm med mjölkchoklad. En riktigt chokladig och god tårta. Som med de flesta tårtor så behöver du vara ute i god tid. Bottnarna och fyllningen kan du förbereda dagen innan och marängskrämen kan du göra samma dags som du ska  montera tårtan.

Steps

1
Done

Förberedelser

Den här tårtan gör du helst 1 dag innan servering. Jag gjorde bottnarna och hallon och chokladtryffeln dagen innan och sedan marängsmörkrämen samma dag som servering.

2
Done

Bottnar

Sätt ugnen på 150 grader över och undervärme och klä och smörj så många 20 cm springformar du har. Har du bara 1 så får du grädda i 3 omgångar, har du 2-3 så grädda 2 åt gången. För att förtydliga, det ska bli totalt 3 bottnar. Dela upp smeten i 3 delar och grädda sedan 1 botten åt gången eller fler om du har fler formar. Det går att grädda hela smeten i en stor och hög form om du har en sådan, men då ör gräddningstiden mycket längre.

3
Done

Blanda alla torra ingredienser (mjöl, socker, bakpulver, bikarbonat, kakao (2 av 3 dl), salt och vaniljsocker. Vispa upp äggen, olja och mjölk i en annan bunke. Koka upp 1 dl kakao med 3.25 dl vatten.
Sikta ner de torra ingredienserna i det blöta och vänd ihop till en jämn smet med en slickepott. Vänd sedan i den varma kakaon. Fördela ca 400-500g smet i per form och grädda i ca 25-35 minuter beroende på ugn och storlek på springform. Min blev perfekt saftig efter 25 min. Låt svalna och plasta sedan in så att det är redo till när tårtan ska monteras.

4
Done

Hallon- och mörkchokladtryffel

Börja med att göra hallonpure. Koka upp de frysta hallonen med 2 msk socker. Sila av kärnorna så du har 1.5 dl vätska. Koka upp grädde och hallonpuren under omröring. Häll över detta över äggulorna i en skål och vänd i 1.5 dl socker. Häll tillbaka detta i kastrullen igen och koka upp på låg varme under omröring tills det tjocknat en aning.
Hacka chokladen och lägg den i en skål. Häll över den varma hallongrädden och låt stå så i 2 min. Rör sedan ihop och plasta in. Ställ sedan i kylen i minst 4 h eller över natten som jag gjorde.

När du ska använda den tillsätter du bara 1-2 msk grädde och vispar upp den för hand till en bredbar konsistens. Häll sedan över den i en spritspåse.

5
Done

Marängsmörkräm

Ta ut smöret i god tid innan du börjar så de får komma ner i rumstemperatur. Tärna det också.

6
Done

Marängsmörkräm

Ta ut smöret så att de får komma till rumstemperatur. Skär det i mindre bitar så går det snabbare. Smält chokladen över ett vattenbad och ställ sedan åt sidan så de får komma ner i temperatur. Koka äggvitor och socker i en skål över ett vattenbad tills äggvitan uppnår en temperatur på ca 65 grader.

Häll sedan över det i en köksassistent och vispa på hög hastighet tills marängen svalnat, det tar ca 10 minuter.

7
Done

Marängsmörkräm

När marängen svalnat är det dags att jobba in smöret lite åt gången. Sänk assistenten till låg hastighet och vänd i lite smör åt gången 20-30 g. Låt vispas in och tillsätt sedan mer. När allt smör är i så kan du öka hastigheten till hög och vispa i 2-3 minuter. Vänd sist den avsvalnade smälta chokladen lite åt gången på låg hastighet. Sedan är krämen färdig och du kan hälla över en del i en spritspåse.

8
Done

Montera tårtan

Jag monterade tårtan i en springform utan botten som jag klätt med bakplåtspapper. Jag la tårtan på faten jag skulle servera på och placerade några bakplåtspappersbitar under botten som jag ta bort när tårtan är klar.

9
Done

Jag börjar med att göra en ring med marängsmörkrämen på första botten och sen fylla i med tryffeln (se bild). Placerar den andra botten och låter tårtan sätta sig lite i kylen. Repterar så med botten nr 2 och lägger på sista botten. Låter den stå och stabilisera sig ytterligare innan jag tar bort formen.

10
Done

Spackla tårtan

Den Sista botten spacklar jag med marängsmörkrämen med en spatel tills bottnarna inte syns och jag har en slät tårta. Jag sprisar sedan smörkräm uppe på tårtan och toppar med färska hallon.

Emilia

Recipe Reviews

There are no reviews for this recipe yet, use a form below to write your review
ravioli med jordärtskocksfyllning och bryntsmörsås
previous
Hemmagjord ravioli med kronärtskocksfyllning och bryntsmörsås
linsburgare med fetaost
next
Linsburgare med fetaost
ravioli med jordärtskocksfyllning och bryntsmörsås
previous
Hemmagjord ravioli med kronärtskocksfyllning och bryntsmörsås
linsburgare med fetaost
next
Linsburgare med fetaost

6 Comments Hide Comments

Sjukt god tårta, jag tog mjölkchoklad då det var till ett barnkalas. Men den blev så god och bra. Bra recept, lätt att följa.

Hej har två frågor! Första är hur mäter man temperaturen på marängen om man inte har temp? Och kan tårtan stå i kylen under natten? Tacksam för snabbt svar då den ska vara klar imorgon.

Hej! Blir svårt att mäta utan termometer tyvärr, man får gissa. Går absolut att ha tårtan i kylen under natten. Hoppas svaret kom i tid 🙏

Add Your Comment