0 0
Falafelwrap med hemmagjord mjukt bröd

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredients

Adjust Servings:
Falafel
400 g Torkade kikärtor
3 dl Persilja
3 st Vitlöksklyftor
3 msk Rapsolja
1 st Gullök
2 msk Sesamfrön
4 msk Spiskummin
1 msk Lökpulver
1 msk Paprikapulver
2 tsk Bakpulver
Salt
Frityrolja valfri neutral olja - raps, solros, matolja
Bröd - 4 stora eller 6 mindre
8 dl Vetemjöl special
3 dl Ljummet vatten
1.5 tsk Torrjäst
2 msk Olivolja
1 tsk Salt
2 tsk Strösocker
Tillbehör
Hummus
Ajvar
Sallad
Rödlök
Babytomater
Persilja

Bookmark this recipe

[userpro_bookmark width="100%"]

Falafelwrap med hemmagjord mjukt bröd

  • Serves 6
  • Medium

Ingredients

  • Falafel

  • Bröd - 4 stora eller 6 mindre

  • Tillbehör

Directions

Share

Goda falafewraps i hemmagjort mjukt bröd. Det tar lite tid men det är värt det! Falafelsmeten kan du förbereda och låta stå i kylen i 1-2 dygn. Det går även bra att förvara falafelsmet i frys i upp till en månad.

Brödet är också riktigt gott och jag har även använt det till gyros.

Steps

1
Done

Falafel - förberedelser

Skölj kikärtorna och blötlägg i minst 12h men gärna upp till ett dygn. Ha mycket vatten så kikärtorna täcks ordentligt. 1/3 kikärtor och 2/3 vatten.

2
Done

Falafelsmeten

Mixa vitlök, gullök och persilja i en matberedare. Det ska vara finmixat. Häll över i en skål.
Mixa kikärtorna. De ska fortfarande vara lite grynigt, ej helt slät. Tillsätt lite olja - ca 1-2 msk (tillsätt mer olja om det behövs sen. Blanda de mixade kikärtorna med vitlöken, persiljan och gullöken. Ha i kryddorna, sesam, bakpulver och smaka av med salt/örtsalt. Tillsätt lite mer olja om det behövs. Mixa nu allt tillsammans några varv i matberedaren.

Låt smeten vila i 1h i kylen. Den håller sig i kylen i 1-2 dygn om du vill förbereda den i förväg.

3
Done

Forma och fritera

Värm oljan till ca 170 grader (jag har 6an på en 9e skalig platta) i en mindre kastrull. Forma till en falafen genom att trycka ihop 1-2 msk smet till en boll. Gör en test falafel för att se att smaken är bra och de de håller ihop. Jag friterade varje falafel i ca 5-6 min.
Fritera ca 4-5 åt gången tills de blir gyllenbruna och fina. Låt falafeln rinna av på hushållspapper.
Du kan också steka falafaleln i en panna med rikligt med olja.

4
Done

Brödet

Börja med brödet. Lös upp jästen i ljummet vatten tillsammans med socker. Låt aktiveras i 5 min. Blanda då i olivolja och salt. Häll sedan i 3-4 dl vetemjöl och vänd ihop med en slev. Fortsatt addera lite mjöl åt gången och börja sedan knåda degen för hand. Det kommer behövas ca 8-9 dl vetemjöl så arbeta in lite åt gången tills degen känns smidig. Den ska vara något klibbig men inte torr. Låt degen vila i en bunke under bakduk i ca 1h

5
Done

Brödet

När degen vilat. Ta ut degen ur bunken och dela degen i 4 lika stora delar. Rulla delarna till bollar och täck sedan med bakduk. Nu ska de få vila en stund till, ca 20 min

6
Done

Brödet

Kavla ut bollarna till ca 0.5 cm tjocklek på ett lätt mjölat bord. Värm en panna mede lite olja och stek brödet på medelvärme i ca 1.5-2 min per sida. När brödet börjar bubbla på ovansidan och fått färg på undersidan är det dags att vända. Du får reglera värmen på plattan efter hur fort det går. Får brödet färg för snabbt - sänk då värmen. Tar det för lång tid - höj. Fortsatt så tills bröden är klara. Täck dem med folie så håller de sig mjuka.

7
Done

Gör falafelwrapen

Ta en bröd - fyll med röror (förslagsvis hummus, ajvar eller vitlökssås), grönsaker och falafel. Njut!

Emilia

Recipe Reviews

There are no reviews for this recipe yet, use a form below to write your review
Cookie dough baked oats
previous
Cookie dough baked oats
Krämig hummus
next
Krämig hummus
Cookie dough baked oats
previous
Cookie dough baked oats
Krämig hummus
next
Krämig hummus

Add Your Comment