Ingredients
-
Falafel
-
400 g Torkade kikärtor
-
3 dl Persilja
-
3 st Vitlöksklyftor
-
3 msk Rapsolja
-
1 st Gullök
-
2 msk Sesamfrön
-
4 msk Spiskummin
-
1 msk Lökpulver
-
1 msk Paprikapulver
-
2 tsk Bakpulver
-
Salt
-
Frityroljavalfri neutral olja - raps, solros, matolja
-
Bröd - 4 stora eller 6 mindre
-
8 dl Vetemjöl special
-
3 dl Ljummet vatten
-
1.5 tsk Torrjäst
-
2 msk Olivolja
-
1 tsk Salt
-
2 tsk Strösocker
-
Tillbehör
-
Hummus
-
Ajvar
-
Sallad
-
Rödlök
-
Babytomater
-
Persilja
Directions
Goda falafewraps i hemmagjort mjukt bröd. Det tar lite tid men det är värt det! Falafelsmeten kan du förbereda och låta stå i kylen i 1-2 dygn. Det går även bra att förvara falafelsmet i frys i upp till en månad.
Brödet är också riktigt gott och jag har även använt det till gyros.
Steps
1
Done
|
Falafel - förberedelserSkölj kikärtorna och blötlägg i minst 12h men gärna upp till ett dygn. Ha mycket vatten så kikärtorna täcks ordentligt. 1/3 kikärtor och 2/3 vatten. |
2
Done
|
FalafelsmetenMixa vitlök, gullök och persilja i en matberedare. Det ska vara finmixat. Häll över i en skål. Låt smeten vila i 1h i kylen. Den håller sig i kylen i 1-2 dygn om du vill förbereda den i förväg. |
3
Done
|
Forma och friteraVärm oljan till ca 170 grader (jag har 6an på en 9e skalig platta) i en mindre kastrull. Forma till en falafen genom att trycka ihop 1-2 msk smet till en boll. Gör en test falafel för att se att smaken är bra och de de håller ihop. Jag friterade varje falafel i ca 5-6 min. |
4
Done
|
BrödetBörja med brödet. Lös upp jästen i ljummet vatten tillsammans med socker. Låt aktiveras i 5 min. Blanda då i olivolja och salt. Häll sedan i 3-4 dl vetemjöl och vänd ihop med en slev. Fortsatt addera lite mjöl åt gången och börja sedan knåda degen för hand. Det kommer behövas ca 8-9 dl vetemjöl så arbeta in lite åt gången tills degen känns smidig. Den ska vara något klibbig men inte torr. Låt degen vila i en bunke under bakduk i ca 1h |
5
Done
|
BrödetNär degen vilat. Ta ut degen ur bunken och dela degen i 4 lika stora delar. Rulla delarna till bollar och täck sedan med bakduk. Nu ska de få vila en stund till, ca 20 min |
6
Done
|
BrödetKavla ut bollarna till ca 0.5 cm tjocklek på ett lätt mjölat bord. Värm en panna mede lite olja och stek brödet på medelvärme i ca 1.5-2 min per sida. När brödet börjar bubbla på ovansidan och fått färg på undersidan är det dags att vända. Du får reglera värmen på plattan efter hur fort det går. Får brödet färg för snabbt - sänk då värmen. Tar det för lång tid - höj. Fortsatt så tills bröden är klara. Täck dem med folie så håller de sig mjuka. |
7
Done
|
Gör falafelwrapenTa en bröd - fyll med röror (förslagsvis hummus, ajvar eller vitlökssås), grönsaker och falafel. Njut! |