0 0
Hemmagjord falafel

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredients

Adjust Servings:
Falafel
400 g Torkade kikärtor
1 st Gullök
4 st Vitlöksklyftor
4 dl Persilja
3 msk Rapsolja
4 msk Spiskummin
1 msk Lökpulver
1 msk Paprikapulver
1 liter Rapsolja
2 tsk Bakpulver
Örtsalt
Salt
Tillbehör
1 dl Persilja
1 st Rödlök
10 st Körsbärstomater
Pitabröd
Hummus
Romansallad

Bookmark this recipe

[userpro_bookmark width="100%"]

Hemmagjord falafel

  • Serves 6
  • Medium
[dfrcs name="knivar"]

Ingredients

  • Falafel

  • Tillbehör

Directions

Share

Krispig falafel i pitabröd. Så gott! Det här kanske de flesta redan vet, men första gången jag lagade falafel så visste jag inte att man inte ska använda kikärtor på burk för de blir det bara pannkaka. Det man ska använda att torkade kikärtor som man blötlägger i minst 12h. Gör man det får man fina, runda och krispiga falafel.

Till falafel serverade jag en persilje, tomat och rödlökssalsa, salladsblad och hummus. En vitlökssås hade passat bra till också!

Recept på hemmagjort pitabröd finns här

Steps

1
Done

Förberedelser

Skölj kikärtorna och blötlägg i minst 12h men gärna upp till ett dygn. Ha mycket vatten så kikärtorna täcks ordentligt. 1/3 kikärtor och 2/3 vatten.

2
Done

Mixa vitlök, gullök och persilja i en matberedare. Det ska vara finmixat. Häll över i en skål.

3
Done

Mixa kikärtorna. De ska fortfarande vara lite grynigt, ej helt slät. Tillsätt lite olja - ca 1-2 msk (tillsätt mer olja om det behövs sen.

4
Done

Blanda de mixade kikärtorna med vitlöken, persiljan och gullöken. Ha i kryddorna, bakpulver och smaka av med salt/örtsalt. Tillsätt lite mer olja om det behövs. Mixa nu allt tillsammans några varv i matberedaren.

5
Done

Dags att fritera!

Värm oljan till ca 170 grader (jag har 6an på en 9e skalig platta). Gör en test falafel för att se att smaken är och fritering är bra. Jag friterade varje falafel i ca 5-6 min.
Fritera ca 4-5 åt gången tills de blir gyllenbruna och fina. Låt falafeln rinna av på hushållspapper.
Du kan också steka falafaleln i en panna med rikligt med olja.

6
Done

Tillbehör och servering

Finhacka tomat, persilja och rödlök. Värm pitabröden om du inte bakar egna. Servera falafeln i pitabröd med sallad, tomtatsalsan, hummus och kanske en vitlöksyoghurt!

Emilia

Recipe Reviews

There are no reviews for this recipe yet, use a form below to write your review
smörstekt torsk med färskpotatis och gräddcitronsås
previous
Smörstekt torsk med färskpotatis, citrongräddsås och sugar snaps
laxburgare
next
Enkla laxburgare med srirachafraiche och klyftpotatis
smörstekt torsk med färskpotatis och gräddcitronsås
previous
Smörstekt torsk med färskpotatis, citrongräddsås och sugar snaps
laxburgare
next
Enkla laxburgare med srirachafraiche och klyftpotatis

Add Your Comment