Ingredients
- 8 dl Vetemjöl special
- 1 tsk Torrjäst
- 1.5 tsk Salt
- Ca 3.75 dl Ljummet vatten
- 1 msk Olivolja
Directions
Luftig, enkelt och gott bröd. Det här brödet kräver nästan ingen ansträngning. Du behöver heller inte någon bakmaskin och degen behöver heller inte knådas. Du blandar ihop alla ingredienser kvällen innan och låter sedan degen stå och jäsa på köksbänken. Nästa dag formar du degen till en limpa och gräddar. Efter det har du ett supergott och luftigt bröd!
Steps
1 Done | FörberedelserBlanda jäst, mjöl och salt i en bunke. Blanda vatten och olivolja. Tillsätt sedan lite vatten åt gången och rör runt med en träslev/slickepott. Känns den torr så kan du tillsåtta 0.1-0.5 dl till. Mängdem vatten beror lite på hur rågade mått med vetemjöl du hade i. |
2 Done | Dags att grädda brödet |
3 Done | Sätt ugnen på 250 g och värm upp en pizzasten, gjutjärnsgryta eller någon ugnssäker form som du kan grädda brödet på. Värm den tillsammans med ugnen i ca 30 min. |
4 Done | Grädda brödetLägg brödet i grytan eller på pizzastenen. Grädda i ca 35-40 min i mitten av ugnen. Det här beror förstås på din ugn. Får brödet för mycket färg kan du täcka den eller lägga på ett lock på grytan. Jag behövde inte göra detta men vissa ugnar kan vara starkare. Du kan också lägga några 4-5dl varmt vatten i en ugnsform/plåt längs ner i ugnen för att få en finare skorpa. |
5 Done | Skiva upp brödet och servera direkt! :D |
4 Comments Hide Comments
Det bästa jag har bakat hittills enkelt och gott. Rösta passar bra också. Tack
Men va kul att höra! Tack <3
grabben älskar å hjälpa till att göra degen och sen tycker han brödet är jättegott(Pappa också:-).
och dagen efter i plastpåse så blir skalet härligt segt.
Men va roligt att höra!