Ingredients
-
Tårtbotten
- 6 st Ägg
- 2 dl Strösocker
- 1.75 dl Vetemjöl special
- 0.75 dl Majsstärkelse
- 2 tsk Bakpulver
- 1 nypa Salt
- 50 g Smör
- 1 msk Citronskal
-
Lemoncurd
- 3 st Ägg
- 1.5 dl Strösocker
- 1 dl Citronsaft
- 1 citron Citronskal
- 50 g Smör
-
Citrongrädde
- 2 dl Vispgrädde
- 1 msk Citronskal
-
Italiensk maräng
- 3 st Äggvita
- 2.25 dl Strösocker
- 1 dl Vatten
Directions
Luftig och god citronmarängtårta. Saftiga bottnar, syrlig lemoncurd, krämig grädde och söt maräng. Citronmarängstårtan är perfekt tårta om man föredrar mindre söta tårtor och bakverk. Jag förberedde och monterade tårtan 1 dag i förväg och spritsade sedan med maräng samma dag som jag skulle servera tårtan.
Verktyg som jag använde:
Steps
1 Done | TårtbottenSmörj och klä två stycken 20 cm formar. Om du bara har en form så dela ingredienserna till smeten i två och gör smeten i två omgångar. Gör alltså inte all smet på en gång då den kommer sjunka om den får stå för länge. |
2 Done | Blanda de torra ingredienserna i en bunke och vänd ner i ägg- och sockersmeten i 3 omgångar. Vänd till sist i smält smör. Vänd med en slickepott tills du har en jämn smet. Häll över i formarna och grädda i ca 25 min (kan variera beroende på ugn) . Ta ut bottnarna ur formarmarna och låt svalna helt. |
3 Done | LemoncurdVispa upp äggen lätt i en värmetålig skål. Rör ner socker, citronsaft och citronskal och rör ihop. Ställ över ett vattenbad och rör runt tills curden tjocknat. Det kan ta en stund men den kommer tjockna. Ta bort skålen från värmen och ha i smöret och rör runt tills de smält. Häll över i en ren burk/skål och låt svalna. |
4 Done | CitrongräddeVispa upp grädde och vänd ner rivet citronskal. |
5 Done | Italiensk marängVärm vatten och 2 dl av sockret till 121 grader. När sockerlagen uppnåt 110 grader börja vispa äggvitorna och 0.25 dl av sockret vitt och pösigt. Vispa med elvisp eller i köksassistent. När sockerlagen värmts upp till 121 grader och din äggvita är vit och fluffig - vänd försiktigt i sockerlagen i en tunn stråle samtidigt som du fortsätter vispa på hög hastighet. Viktigt att vända i sockerlagen långsamt. När allt är i, fortsätt sedan vispa marängen tills den blivit sval. Kan ta 10-15 min. |
6 Done | Montera tårtanLemoncurden och tårtbotten kan du förbereda i förväg. När både botten och curden svalnat kan du montera tårtan. Vispa då upp grädden med citronskalet. |
7 Done | Montera tårtanPå första botten brer du över hälften av lemoncurden. Täcker med nästa botten som du brer över grädde på. En till botten med lemoncurd och sist toppen. Plasta in tårtan och låt den stå i kylen över natten eller täck med maräng direkt. |
8 Done | Spritsa tårtanMarängen: börjar med att bre på ett tunt lager maräng, och spritsa sedan tårtan med maräng på toppen och täck sidorna. Bränn av tårtan med en brännare. Låt stå i kylen en stund och servera sedan! |