Ingredients
-
Pajdeg
- 4 dl Vetemjöl
- 140 g Smör
- 1 msk Vatten
-
Fyllning
- 250 g Rökt lax
- 20 cm Purjolök
- 100 g Grönkål
- 1 msk Citron
- Salt
- Peppar
-
Äggstanning
- 3 st Ägg
- 3 dl Mjölk
- 1 dl Vispgrädde
- Örtsalt
-
Topping
- 2 dl Finriven parmesan
Directions
Paj med varmrökt lax, grönkål och purjolök. God och smakrik mat paj. Perfekt tillsammans med en klick creme fraiche och en sallad. Går utmärkt att servera på julbord eller buffé. Receptet ger 6 bitar.
Steps
1 Done | PajskalKnåda ihop pajdegen. Kavla ut och tryck ut den i en pajform. Låt stå i kylen i 30 min innan gräddning så den får stelna lite. |
2 Done | Förgrädda pajskaletNagga pajskalet. Förgrädda pajskalet på 200 g i ca 10 min. |
3 Done | FyllningSkölj och strimla purjolöken. Dra grönkålen från själken och dela i mindre bitar. Fräs purjolöken och grönkålen i olja tills de mjuknat upp lite. Salta, peppra och pressa över lite citronsaft. |
4 Done | ÄggstannigVispa upp äggen och vänd i mjölk och grädde. Salta med örtsalt. |
5 Done | Häll i fyllningen i pajskalet, fördela den varmrökta laxen ovanpå och häll över äggstanningen. Avsluta med lite riven parmesan (men annan riven ost går också bra). |
6 Done | Grädda pajenGrädda pajen i ca 40 min i mitten av ugnen på 200 grader tills pajen satt sig. Får den för mycket färg så täck med folie. Låt pajen sätta sig och svalna innan servering! |