Ingredients
-
1.5 kg Fast potatis
-
1 st Gullök
-
2 dl Grädde
-
4 dl Mjölk
-
40 g Smör
-
2 tsk Salt
-
Peppar
-
3 st Chorizo
-
Topping
-
4 dl Riven ost
Directions
Potatisgratäng med chorizo – en krämig gratäng som passar perfekt i matlådan. Lättlagat och väldigt gott. Till serveras gärna en god sallad och en klick creme fraiche.
Det bästa för att få jämna och fina skivor i din potatisgratäng är att använda mandolin(adlink).
Steps
1
Done
|
Gratäng - preppSkala potatisen och skiva tunt, gärna med en mandolin så att du får jämna bitar. Mina bitar var ungefär 3 mm. Har du tjockare skivor kan du behöva grädda gratängen längre. Skala och mandolina/skiva löken tunt. Sätt ugnen på 225 grader. |
2
Done
|
Fräs och karamellisera löken i smör i en stor kastrull, karamelliseringen ger löken gratängen en god smak. Löken ska bli gyllene. Tillsätt potatis, grädde, mjölk, salt och peppar. Låt koka upp och låt potatisen sjuda i ca 10 min. Stek under tiden chorizon som du skivar. |
3
Done
|
GräddaVänd ner hälften av gratängen i en form. Lägg på chorizon, spara några att lägga på toppen. Häll i resten av gratängen. Toppa med sista chorizon och riven ost. Grädda gratängen i ca 30-40 min i mitten av ugnen. Efter halva tiden så kan du täcka formen med folie ifall osten fått tillräckligt med färg. Känn med en sticka för att se om potatisen känns mjuk. |
4
Done
|
ServeraLåt gratängen svalna och servera sedan med en sallad och en klick creme fraiche. |