Ingredients
-
Degen
- 1.5 g Saffran
- 50 g Jäst
- 150 g Rumstempererat smörrumstempererat
- 15 dl Vetemjöl special
- 1.5 dl Strösocker
- 4 dl Mjölk
- 1 st Ägg1 till pensling och 1 i degen
- 2 dl Vispgrädde
-
Fyllning
- 50 g Rumstempererat smör
- 1 msk Mjölk
- 2 tsk Vaniljsocker
- 200 g Mandelmassa
-
Topping
- Pärlsocker
- Äggatt pensla e med
- Sockerlagatt pensla med
Directions
Saftig saffranslängd med mandelmassa. Saffranslängd är så otroligt gott och med mandelmassa i blir den extra saftig. Nybakad saffranslängd med ett glas julmust är verkligen svårslaget. Det här receptet blir 2 stora längder eller 3-4 mindre. Det går även bra att göra en längd av halva degen och saffransbullar av resten. Nedan hittar du recept på lussekatter och saffransbullar
Fler recept
Saffransbullar med mandelmassa
Steps
1 Done | DegenBörja med att lösa jästen i mjölk och grädde, i en stor bunke (degvätskan ska vara kall). Mortla saffran med socker och vänd ner det i vätskan. Tillsätt sedan strösocker, salt och aägg ner i smeten. |
2 Done | DegenTillsätt lite mjöl åt gången. Rör med en slev tills det inte går mer. Börja då knåda för hand eller med köksassistent. När nästan allt mjöl är i så börja baka i smöret i bitar tillsammans med de sista av mjölet och arbeta ihop till en smidig deg. Låt degen vila på köksbanken i några minuter medan du förbereder fyllningen. |
3 Done | FyllningenFörbered fyllningen genom att vispa ihop 200g mandelmasssa med 50g smör och 2 tsk vaniljsocker + 1-2 msk mjölk. Smeten ska vara fast och bredbar. |
4 Done | Gör längen |
5 Done | Jäsning |
6 Done | Grädda i ca 12-15 min i mitten av ugnen med över och undervärme. När längden är färdig - pensla den med sockerlag och låt svalna. Ät direkt eller frys in om du vill äta den vid ett senare tillfälle. |