Ingredients
-
Degen
-
1.5 g Saffran
-
50 g Jäst
-
150 g Rumstempererat smörrumstempererat
-
15 dl Vetemjöl special
-
1.5 dl Strösocker
-
4 dl Mjölk
-
1 st Ägg1 till pensling och 1 i degen
-
2 dl Vispgrädde
-
Fyllning
-
50 g Rumstempererat smör
-
1 msk Mjölk
-
2 tsk Vaniljsocker
-
200 g Mandelmassa
-
Topping
-
Pärlsocker
-
Äggatt pensla e med
-
Sockerlagatt pensla med
Directions
Saftig saffranslängd med mandelmassa. Saffranslängd är så otroligt gott och med mandelmassa i blir den extra saftig. Nybakad saffranslängd med ett glas julmust är verkligen svårslaget. Det här receptet blir 2 stora längder eller 3-4 mindre. Det går även bra att göra en längd av halva degen och saffransbullar av resten. Nedan hittar du recept på lussekatter och saffransbullar
Fler recept
Saffransbullar med mandelmassa
Steps
1
Done
|
DegenBörja med att lösa jästen i mjölk och grädde, i en stor bunke (degvätskan ska vara kall). Mortla saffran med socker och vänd ner det i vätskan. Tillsätt sedan strösocker, salt och aägg ner i smeten. |
2
Done
|
DegenTillsätt lite mjöl åt gången. Rör med en slev tills det inte går mer. Börja då knåda för hand eller med köksassistent. När nästan allt mjöl är i så börja baka i smöret i bitar tillsammans med de sista av mjölet och arbeta ihop till en smidig deg. Låt degen vila på köksbanken i några minuter medan du förbereder fyllningen. |
3
Done
|
FyllningenFörbered fyllningen genom att vispa ihop 200g mandelmasssa med 50g smör och 2 tsk vaniljsocker + 1-2 msk mjölk. Smeten ska vara fast och bredbar. |
4
Done
|
Gör längen |
5
Done
|
Jäsning |
6
Done
|
Grädda i ca 12-15 min i mitten av ugnen med över och undervärme. När längden är färdig - pensla den med sockerlag och låt svalna. Ät direkt eller frys in om du vill äta den vid ett senare tillfälle. |