0 0
Goda och saftiga lussekatter

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredients

Degen
50 g Jäst
2 dl Strösocker
1 g Saffran
15-16 dl Vetemjöl special eller vanligt Vetemjöl
150 g Rumstempererat smör
4 dl Mjölk
2 dl Vispgrädde
1 st Ägg
1 nypa Salt
Topping (Antingen russin eller pärlsocker, eller båda?)
1 dl Russin blötlagda
1 st Ägg att pensla med innan gräddning
Sockerlag att pensla med efter gräddning
Pärlsocker

Bookmark this recipe

[userpro_bookmark width="100%"]

Goda och saftiga lussekatter

  • 3 h
  • Medium
[dfrcs name="knivar"]

Ingredients

  • Degen

  • Topping (Antingen russin eller pärlsocker, eller båda?)

Directions

Share

Goda, mjuka och saftiga lussekatter. Jag bakar lussekatterna med kall degvätska. Det innebär att degen endast jäser en gång. Det som också ger saftiga lussekatter är de rumstempererade smöret som inte kräver lika mycket mjöl som smält smör. När lussebullarna är färdiggräddade så penslar jag dem med sockerlag. Det gör lussekatterna både fina men också saftigare då sockerlagen gör så att fukten stannar kvar i bullarna.

 

En sats ger ca 24-28 st lussekatter (exakt beror på hur stor du gör dem)

Bra bakmaskiner från Ankarsum att baka dina lussekatter i (adlink).

 

Förvaring av lussebullar

Ska du äta upp dem inom 1-2 dagar funkar det utmärkt att förvara dem i en sluten påse. Ska du inte äta dem direkt rekommenderar jag att frysa in dem så håller de sig bra. Tina i micron på låg effekt när du ska äta dem.

Andra tips för saftiga lussebullar

  • Blötlägg russina innan så suger de inte åt sig av degvätskan i bullarna.
  • Mortla saffranet med socker eller låt saffranet dra i lite rom för att få fram smakerna.
  • Är du osäker på när bullarna är klara så ska de ha en innertemperatur på omkring 98 grader.

Här hittar du andra goda saffransbullar

Saffransbullar med mandelmassa

Saffranslängd med mandelmassa

Steps

1
Done

Förberedelser

Lägg russin i blöt och låt de stå i ca 1h min. Innan du petar in dem i bullarna, låt dem rinna av.

2
Done

Degen

Receptet görs med kall degvätska (alltså ska inte mjölken eller grädden värmas på)
Börja med att lösa jästen i mjölk och grädde, i en stor bunke. Tillsätt socker och ägg och blanda.
Mortla saffran med 1 tsk socker och blanda ner i smeten (skippa om du inte har en mortel)

3
Done

Tillsätt lite mjöl åt gången. Rör med en slev tills det inte går mer. Börja då knåda för hand eller med köksassistent. När nästan allt mjöl är i så börja baka i smöret i bitar tillsammans med de sista av mjölet och arbeta ihop till en smidig deg i minst 10-15 minuter. Låt degen vila på köksbanken i några minuter (3-4 minuter).

4
Done

Gör lussekatterna

Antingen så kan du rulla degen till valfri form. Eller så kan du dela degen i 2 och sedan kavla ut degen till en 0.8-1 cm tjock rektangel och skära i strimlor med en pizzaslicer. Sedan rullar du dem till lussekatter genom att rulla in ena sidan till hälften, vända på strimlar och rulla in andra sidan. Toppa lussekatterna med russin (om du vill, du kan även baka in russin i degn). Låt lussekatterna jäsa på plåt i ca 2h, går bra med lite längre också (2.5h). (täck plåtarna med kökshanddukar).

5
Done

Grädda lussekatterna

Värm ugnen till 225 grader. Pensla lussekatterna med ägg precis innan du skjutsar in dem i ugnen och toppa med pärlsocker om du vill. Grädda dem i ca 7-9 min, för mig räckte det med 7,5 min men exakt tid beror på ugn.
När lussebullarna är färdigräddade pensla dem med sockerlag direkt. 1 dl socker som du kokar upp med 1 dl vatten. Sockerlagen gör bullarna glansiga och fina men stänger inne fukten i bullarna så de håller sig saftigare längre.

6
Done

Njut av bullarna direkt och frys in de som blir över!

Emilia

Recipe Reviews

There are no reviews for this recipe yet, use a form below to write your review
rostad paprika och tomatsoppa
previous
Rostad paprika och tomatsoppa
Tofish and chips - vegetarisk fish and chips
next
Tofish and chips – vegetarisk fish and chips
rostad paprika och tomatsoppa
previous
Rostad paprika och tomatsoppa
Tofish and chips - vegetarisk fish and chips
next
Tofish and chips – vegetarisk fish and chips

17 Comments Hide Comments

Verkligen supergoda!! Första gången jag lyckas med så goda lussebullar. Blir definitivt att göra en andra omgång till jul 🥰

Luftiga, saftiga, jättegoda bullar. Dessutom enkelt o utförligt recept, smart teknik att forma bullarna! Tack bästa Emilia!

Add Your Comment