0 0
Saffransbullar med mandelmassa

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredients

50 g Jäst
1.5 dl Strösocker
1 g Saffran
4 dl Mjölk kall
2 dl Vispgrädde kall
1 st Ägg
ca 16 dl Vetemjöl special
150 g Rumstempererat smör
Fyllning
100 g Rumstempererat smör
200 g Mandelmassa
1 msk Mjölk
1 tsk Vaniljsocker
Topping
Sockerlag
1 st Ägg
Pärlsocker

Bookmark this recipe

[userpro_bookmark width="100%"]

Saffransbullar med mandelmassa

  • Medium

Ingredients

  • Fyllning

  • Topping

Directions

Share

Saftiga och mjuka saffransbullar med mandelmassa. Jag bakar saffansbullarna med kall degvätska vilket innebär att degen endast jäser en gång. Det som också gör dem saftiga är de rumstempererade smöret som inte kräver lika mycket mjöl som smält smör. När saffransbullarna är färdiggräddade så penslar jag dem med sockerlag. Det gör lussekatterna både fina men också saftigare då sockerlagen gör så att fukten stannar kvar i bullarna.

 

Andra goda recept med saffran

Saffranslängd med mandelmassa

Goda och saftiga lussekatter

Saffransmunkar med vaniljkräm

 

Steps

1
Done

Fyllningen

Vispa ihop alla ingredienser till fyllningen och ställ åt sidan.

2
Done

Degen

Receptet görs med kall degvätska (alltså ska inte mjölken eller grädden värmas på)
Börja med att lösa jästen i mjölk och grädde, i en stor bunke. Tillsätt 1.5 dl socker och 1 ägg och blanda.
Mortla saffran med 1 tsk socker och blanda ner i smeten.

3
Done

Tillsätt lite mjöl åt gången. Rör med en slev tills det inte går mer. Börja då knåda för hand eller med köksassistent. När nästan allt mjöl är i så börja baka i smöret i bitar tillsammans med de sista av mjölet och arbeta ihop till en smidig deg. Låt degen vila på köksbanken i några minuter.

4
Done

Gör bullarna

Kavla ut degen till 1 cm tjock rektangel. Bre på fyllningen över hela degen och vik den med långsidan. Kavla ut ovanpå den vikta degen så att alla luftbubblor kommer ut och degen blir ungefär dubbelt så stor. Skär nu 1 till 1,5 cm breda strimlor och snurra ihop till bullar. Placera bullarna på plåtar klädda med bakplåtspapper med lagom med utrymme mellan varandra. Låt jäsa i 2 till 3 timmar.

5
Done

Grädda saffransbullarna

Värm ugnen till 225 grader. Pensla bullarna med ägg precis innan du skjutsar in dem i ugnen och strö över pärlsocker. Grädda dem i ca 8-9 min, för mig räckte det med ca 8,5 min men exakt tid beror på ugn och hur stora bullar du gjort så håll koll.
När lussebullarna är färdigräddade pensla dem med sockerlag. 1 dl socker som du kokar upp med 1 dl vatten. Sockerlagen gör bullarna glansiga och fina men stänger inne fukten i bullarna så de håller sig saftigare längre.

6
Done

Njut av bullarna direkt och frys in de som blir över!

Emilia

Recipe Reviews

There are no reviews for this recipe yet, use a form below to write your review
Krämig pasta med biff och champinjoner
previous
Krämig pasta med biff och champinjoner
baba ganoush - aubergineröra
next
Baba ganoush – aubergineröra
Krämig pasta med biff och champinjoner
previous
Krämig pasta med biff och champinjoner
baba ganoush - aubergineröra
next
Baba ganoush – aubergineröra

Add Your Comment