Ingredients
-
Degen
-
50 g Jäst
-
2 dl Strösocker
-
1 g Saffran
-
15-16 dl Vetemjöl special eller vanligt Vetemjöl
-
150 g Rumstempererat smör
-
4 dl Mjölk
-
2 dl Vispgrädde
-
1 st Ägg
-
1 nypa Salt
-
Topping (Antingen russin eller pärlsocker, eller båda?)
-
1 dl Russinblötlagda
-
1 st Äggatt pensla med innan gräddning
-
Sockerlagatt pensla med efter gräddning
-
Pärlsocker
Directions
Goda, mjuka och saftiga lussekatter. Jag bakar lussekatterna med kall degvätska. Det innebär att degen endast jäser en gång. Det som också ger saftiga lussekatter är de rumstempererade smöret som inte kräver lika mycket mjöl som smält smör. När lussebullarna är färdiggräddade så penslar jag dem med sockerlag. Det gör lussekatterna både fina men också saftigare då sockerlagen gör så att fukten stannar kvar i bullarna.
En sats ger ca 24-28 st lussekatter (exakt beror på hur stor du gör dem)
Bra bakmaskiner från Ankarsum att baka dina lussekatter i (adlink).
Förvaring av lussebullar
Ska du äta upp dem inom 1-2 dagar funkar det utmärkt att förvara dem i en sluten påse. Ska du inte äta dem direkt rekommenderar jag att frysa in dem så håller de sig bra. Tina i micron på låg effekt när du ska äta dem.
Andra tips för saftiga lussebullar
- Blötlägg russina innan så suger de inte åt sig av degvätskan i bullarna.
- Mortla saffranet med socker eller låt saffranet dra i lite rom för att få fram smakerna.
- Är du osäker på när bullarna är klara så ska de ha en innertemperatur på omkring 98 grader.
Här hittar du andra goda saffransbullar
Saffransbullar med mandelmassa
Steps
1
Done
|
FörberedelserLägg russin i blöt och låt de stå i ca 1h min. Innan du petar in dem i bullarna, låt dem rinna av. |
2
Done
|
Degen |
3
Done
|
Tillsätt lite mjöl åt gången. Rör med en slev tills det inte går mer. Börja då knåda för hand eller med köksassistent. När nästan allt mjöl är i så börja baka i smöret i bitar tillsammans med de sista av mjölet och arbeta ihop till en smidig deg i minst 10-15 minuter. Låt degen vila på köksbanken i några minuter (3-4 minuter). |
4
Done
|
Gör lussekatternaAntingen så kan du rulla degen till valfri form. Eller så kan du dela degen i 2 och sedan kavla ut degen till en 0.8-1 cm tjock rektangel och skära i strimlor med en pizzaslicer. Sedan rullar du dem till lussekatter genom att rulla in ena sidan till hälften, vända på strimlar och rulla in andra sidan. Toppa lussekatterna med russin (om du vill, du kan även baka in russin i degn). Låt lussekatterna jäsa på plåt i ca 2h, går bra med lite längre också (2.5h). (täck plåtarna med kökshanddukar). |
5
Done
|
Grädda lussekatternaVärm ugnen till 225 grader. Pensla lussekatterna med ägg precis innan du skjutsar in dem i ugnen och toppa med pärlsocker om du vill. Grädda dem i ca 7-9 min, för mig räckte det med 7,5 min men exakt tid beror på ugn. |
6
Done
|
Njut av bullarna direkt och frys in de som blir över! |
17 Comments Hide Comments
Bästa lussebullarna jag nånsin bakat. Så lätta, luftiga och saftiga. Tack för ett super recept!
så kul att höra, tack! <3
Hur många bullar blir det på ett ungefär?
Beror på storleken såklart, men ca 25-30 st av en sats om man gör medelstora.
Verkligen supergoda!! Första gången jag lyckas med så goda lussebullar. Blir definitivt att göra en andra omgång till jul 🥰
Såå roligt att höra, tack!! <3
Luftiga, saftiga, jättegoda bullar. Dessutom enkelt o utförligt recept, smart teknik att forma bullarna! Tack bästa Emilia!
Tack för detta enkla recept! Varberg tyckte det var toppen!!
Tack för detta enkla recept! Barnen tyckte det var toppen!!
ska det inte vara något salt?
Jo förståss, 1 nypa!
Hej! Vad använder du för mjöl, vanligt el special?
Hej! Brukar köra på special, men vanligt mjöl funkar fint det med!
Vad händer med pärlsockret när man penslar med sockerlag?
man får dutta på lagen lite försiktigt så inte pärlsockret faller av /Emilia
Hur stor rektangel kavlar du ut?
gör ca 30×40 cm stor rektangel ungefär