Ingredients
-
16 g Färsk jästen tredjedel färsk jäst.
-
350 ml Ljummen mjölk
-
2 tsk Strösocker
-
1 tsk Salt
-
10 dl Vetemjöl
-
50 Rumstempererat smör
Directions
Supergott hembakat toastbröd som blir perfekt att toasta eller rosta. Det blir supermjukt och fluffigt och håller sig färsk i 2-3 dagar. Ska du inte äta det direkt rekommenderar jag ändå att skiva och frysa in det. Toastbrödet är lätt att baka med kräver lite tid för jäsning.
Jag bakar brödet i en form som 32×12 cm bred och det ger ett stort bröd med ca 16-18 skivor. (adlink)
Andra goda bröd att baka
Sirapslimpa – mjuk och god limpa
Brytbröd – super mjukt, fluffigt och gott
Steps
1
Done
|
DegenSmula ner jästen i en bunke. Det ska vara en tredjedel färsk jäst för en sats. Värm mjölken till fingervarmt och lös upp jästen. Vänd i socker och salt. Tillsätt hälften av mjölet och blanda ihop. Arbeta degen antingen för hand eller i köksassistent. Tillsätt resten av mjölet och smöret i tärningar, vänta med de 1-2 sista decilitrarna. Arbeta degen i 5-10 minuter i assistent ellr förhand. Tillsätt mer mjöl tills du har en smidig men inte torr deg. Har du arbetat degen i assistent ta ut den på ett lätt mjölat bord och knåda i 1-2 minuter. |
2
Done
|
När degen har jäst till sig. Stjälp upp degen på en lätt lätt mjölad arbetsyta och knåda den i 1-2 minuter. Kavla sedan ut den till en rektangel som är ca 1 cm tjock. Rektangels kortsida ska vara lika bred som din brödform är lång. Rulla ihop degen med kortsidan och nyp ihop kanten så att den inte är lika synlig. Placera din deg i en oljad brödform med kanten neråt. Låt jäsa i formen i ca 45 minuter. Brödet ska resa sig upp till kanten. Kolla inte helt på tiden här utan när degen har jäst upp till strax över kanten är den klar. |
3
Done
|
Grädda brödetGrädda brödet i mitten av ugnen i ca 40-50 minuter på 200 grader. Exakt tid beror på ugn och storlek på form. För att kolla att degen är klar kan du använda en kökstermometer. Degen ska ha en innertemperatur på 97-98 grader. Får brödet för mycket yta innan insidan är gräddad täck med folie. |
4
Done
|
Ta ut brödetTa ut brödet och pensla ovansidan med en klick smör. Tar ur brödet ur formen. Täck med duk och låt svalna helt på galler. |
5
Done
|
Njut av brödet som färskt, rostat eller som toast! |
2 Comments Hide Comments
Vilken temperatur ska ugnen vara på?
200 grader över och undervärme 🙏