Ingredients
-
50 g Jäst
-
1.5 dl Strösocker
-
1 g Saffran
-
4 dl Mjölkkall
-
2 dl Vispgräddekall
-
1 st Ägg
-
ca 16 dl Vetemjöl special
-
150 g Rumstempererat smör
-
Fyllning
-
100 g Rumstempererat smör
-
200 g Mandelmassa
-
1 msk Mjölk
-
1 tsk Vaniljsocker
-
Topping
-
Sockerlag
-
1 st Ägg
-
Pärlsocker
Directions
Saftiga och mjuka saffransbullar med mandelmassa. Jag bakar saffansbullarna med kall degvätska vilket innebär att degen endast jäser en gång. Det som också gör dem saftiga är de rumstempererade smöret som inte kräver lika mycket mjöl som smält smör. När saffransbullarna är färdiggräddade så penslar jag dem med sockerlag. Det gör lussekatterna både fina men också saftigare då sockerlagen gör så att fukten stannar kvar i bullarna.
Andra goda recept med saffran
Steps
1
Done
|
FyllningenVispa ihop alla ingredienser till fyllningen och ställ åt sidan. |
2
Done
|
DegenReceptet görs med kall degvätska (alltså ska inte mjölken eller grädden värmas på) |
3
Done
|
|
4
Done
|
Gör bullarnaKavla ut degen till 1 cm tjock rektangel. Bre på fyllningen över hela degen och vik den med långsidan. Kavla ut ovanpå den vikta degen så att alla luftbubblor kommer ut och degen blir ungefär dubbelt så stor. Skär nu 1 till 1,5 cm breda strimlor och snurra ihop till bullar. Placera bullarna på plåtar klädda med bakplåtspapper med lagom med utrymme mellan varandra. Låt jäsa i 2 till 3 timmar. |
5
Done
|
Grädda saffransbullarnaVärm ugnen till 225 grader. Pensla bullarna med ägg precis innan du skjutsar in dem i ugnen och strö över pärlsocker. Grädda dem i ca 8-9 min, för mig räckte det med ca 8,5 min men exakt tid beror på ugn och hur stora bullar du gjort så håll koll. |
6
Done
|
Njut av bullarna direkt och frys in de som blir över! |