Ingredients
-
1 kg Fast potatis
-
3 dl Mjölk
-
2 dl Grädde
-
2 msk Tryffelkräm
-
1 st Lök
-
25 g Smör
-
2 tsk Salt
-
Peppar
-
Topping
-
2 dl Finriven parmesan
-
3 dl Riven mozzarella
Directions
Krämig potatisgratäng med tryffelkräm och parmesan. Supergod och krämig potatisgratäng som passar perfekt till julbordet istället för Janssons frestelse eller till en bit kött.
Finryffelkräm finns att köpa på delikatessbutikr men Zeta har också en variant med svamp som funkar bra.
Steps
1
Done
|
Skala potatisen och skiva tunt, gärna med en mandolin så att du får jämna bitar. Mina bitar var ungefär 3 mm. Har du tjockare skivor kan du behöva grädda gratängen längre. Skala och mandolina löken tunt. Sätt ugnen på 225 grader. |
2
Done
|
Fräs och karamellisera löken i smör i en stor kastrull, karamelliseringen ger löken gratängen en god smak. Löken ska bli gyllene. Tillsätt potatis, grädde, mjölk, salt och peppar. Låt koka upp. Vänd i tryffelkräm. Låt potatisen sjuda i gräddmjölken i ca 10 min. |
3
Done
|
Vänd ner potatisen i en form 30x20 cm och toppa med riven mozzarella (annan ost går också bra) och parmesan. Grädda gratängen i ca 30 min i mitten av ugnen. Efter halva tiden så kan du täcka formen med folie ifall osten fått tillräckligt med färg. Känn med en sticka för att se om potatisen känns mjuk. |
4
Done
|
Ta ur gratängen och låt den sätta sig. Servera sedan till valfri rätt! |