Ingredients
-
Gyrosbröd
- 2 tsk Torrjäst
- 3 dl Ljummet vatten
- 1.5 msk Olivolja
- 1 tsk Strösocker
- 8 dl Vetemjöl
- 1.5 tsk Salt
-
Grillost
- 350 g Grillost
- 1.5 msk Honung
- 1 tsk Paprikapulver
- 1 tsk Chiliflakes
- 1 msk Vatten
- 1 msk Neutral olja
-
Tzatziki
- 3 dl Grekisk yoghurt
- 0.5 st Gurka
- 1 st Vitlöksklyftor
- 1 tsk Olivolja
- Salt
-
Övriga tillbehör
- 12 st Körsbärstomater
- 1 st Rödlök
- 100 g Sallad
- 500 g Fryspommes
Directions
Gyros med grillost i hemmagjort bröd – en rätt som ni måste testa. Att äta denna gyros känns som att vara i Grekland för en stund. Det fluffiga brödet gifter sig perfekt med den sötmarinerade grillosten, salta pommesen och fräscha grönsakerna.
receptet är baserat på 4 stora gyrosgrullar.
Steps
1 Done | GyrosbrödetBörja med brödet. Lös upp jästen i ljummet vatten tillsammans med socker. Täck bunken och låt jästen aktiveras i 5 min. Blanda då i olivolja och salt. Häll sedan i hälften av mjölet. Fortsatt addera lite mjöl åt gången och börja sedan knåda degen för hand. Det kommer behövas ca 8-8,5 till 9 dl vetemjöl så arbeta in lite åt gången tills degen känns smidig. Den ska vara något klibbig men inte torr. Låt degen vila i en bunke under bakduk i ca 1h. Under tiden kan du göra tzatzikin och marinera grillosten. |
2 Done | När degen jäst färdigt. Ta ut degen ur bunken och dela degen i 4 lika stora delar. Rulla delarna till bollar och täck sedan med bakduk. Nu ska de få vila en stund till, ca 10-15 min. Under tiden kan du förbereda salladen och pommesen. |
3 Done | Stretcha ut bröden till pitabröd ca 0.5 cm tjocklek på ett lätt mjölat bord. Värm en panna mede lite olja och stek brödet på medelvärme i ca 3 min per sida. När brödet börjar bubbla på ovansidan och fått färg på undersidan är det dags att vända. Du får reglera värmen på plattan efter hur fort det går. Får brödet färg för snabbt - sänk då värmen. Tar det för lång tid - höj. Fortsatt så tills bröden är klara. Täck dem med folie så håller de sig mjuka. |
4 Done | GrillostenBlanda ihop honung, paprikapulver, chiliflakes, olja och vatten i en skål. Vänd i skivad grillost och låt gotta ihop sig medan du gör resten. Osten vill du steka i varm panna precis innan servering. |
5 Done | TzatzikiRiv gurkan och pressa ur överflödigt vatten. Blanda sedan ihop alla ingredienser, smaka av med salt och låt stå svalt. |
6 Done | Övriga ingredienserTillaga pommes enligt instruktioner på förpackningen. |
7 Done | ServeraFyll ett gyrosbröd med sallad, tzatziki, tomater, rödlök, pommes och sist nystekt grillost. Rulla ihop och servera! (underlättar att linda in rullen i folie eller använda en hamburgarficka eller kaffefilter. |
2 Comments Hide Comments
Etter å ha hatt oss en tur til Sverige i sommer, fikk vi handlet inn ingredienser til denne oppskriften. Var usikker på hva det var i Norge, så nå vet jeg til neste gang 😘 Kjempe godt og anbefales! Ble litt mye brød for vår del (familie med tre barn, hvor bare to er så store at de spiser middag med oss). Tusen takk for god oppskrift ❤️
Galet gott. Brukar göra gyros på gasolgrillens stekplatta där jag även fixar brödet. På grillytan blir det grillade tomater, lök och pimientos padrones. Tzatziki eller en kall chipotlesås över, testa gärna.