Ingredients
-
Gnocchi
- 400 g Mjölig potatis
- 2.5 dl Vetemjöl
- 1 st Ägg
- 1 tsk Salt
-
Brynt smör tomatsås
- 400 g Finkrossade tomater
- 25 g Smör
- 15 blad Salvia
- 1 tsk Strösocker
- Salt
- Peppar
-
Ricotta
- 250 g Ricotta
- 2 dl Finriven parmesan
- Salt
Directions
Gnocchi med brynt smör- och tomatsås, ricotta och salvia. Riktigt gott och inte så svårt som man kan tro. Till skillnad från när man gör pasta så behöver inte gnocchidegen knådas särskilt mycket. Det är snarare tvärtom, knådar man för mycket blir gnocchin stabbig. Det gör att det inte tar mycket tid alls innan man fått ihop en gnocchideg. Klassiska gnocchi görs med potatis men det går även att göra med sötpotatis eller ricotta.
Steps
1 Done | GnocchinKoka potatisen med skalet på. Anledningen till att man kokar med skalet på är för att inte få in för mycket vatten i potatisen. När potatisen är färdigkokt, låt den svalna en aning så att du kan skala den. |
2 Done | Knäck ner ägg i den rivna potatisen och tillsätt sedan mjölet och salt. Arbeta ihop till en deg som går precis går ihop. Lägg över degen på ett mjöligt bord och arbeta i ca 1 min. Arbeta inte degen för mycket då kan gnoccin bli för stabbig, max 1 min ungefär. |
3 Done | Tillaga gnocchinTäck degen med en ren kökshanduk. Ta ca 1 mandarin storlek av degen och rulla ut till en avlång remsa. Skär gnoccin i ca 1,5 cm långa bitar. Rulla och kläm löst med gaffel för att skapa fåror (detta är inget måste men det blir lite finare). |
4 Done | Koka upp saltat vatten. Lägg ner gnoccin (inte alla åt gången) och koka dem till de flyter upp till ytan. |
5 Done | TomatsåsenBrynt smöret tillsammans med salvian. När smöret är ljus brynt ta ut salvian och vänd i finkrossade tomater. Tillsätt socker, salt och peppar och låt puttra på svag värme i ca 15 minuter. |
6 Done | RicottaFinriv parmesan och blanda ihop med ricottan. Smala av med salt. |
7 Done | ServeraServera den smörstekta gnocchin med tomatsåsen, ricottan och den brynta salvian. |