Ingredients
-
Degen
-
5 dl Mjölk
-
14 dl Vetemjöl specialobs - ibland behövs mer ibland mindre
-
50 g Jäst
-
150 g Rumstempererat smör
-
1.5 dl Strösocker
-
1 nypa Salt
-
1 msk Kardemumma
-
Kardemummafyllning
-
150 g Rumstempererat smör
-
1 dl Farinsocker
-
0.75 dl Strösocker
-
2 msk Kardemumma
-
Vaniljkräm
-
6 st Äggulor
-
0.75 dl Majsstärkelse
-
5 dl Mjölk
-
2 krm Vaniljpulver
-
1 dl Strösocker
-
50 g Rumstempererat smör
-
Sockerlag
-
1 dl Strösocker
-
1.5 dl Vatten
-
Övrigt
-
Äggpensla med
Directions
Saftiga kardemummabullar med vaniljkräm! Vaniljkrämen gör bullarna extra saftiga och goda. När kardemummabullarna är färdiggräddade så penslar jag dem med sockerlag. Det gör bullarna både fina men också saftigare då sockerlagen gör så att fukten stannar kvar i bullarna.
Bullarna håller sig färska 1-2 dagar men för det bästa resultatet är det det bästa att frysa in de bullar som inte äts upp.
Receptet ger ca 25-30 bullar beroende på storlek.
Reept på kardemummalängd med hallonsylt och väniljkräm.
Steps
1
Done
|
Vaniljkrämen - börja med denKoka upp vaniljpulver eller vaniljstång och mjölk. Ställ åt sidan. |
2
Done
|
DegenBörja med att lösa upp jästen i mjölk. Tillsätt sedan socker, smöret, kardemumma och lite salt. Tillsätt nu lite mjöl åt gången och arbeta ihop till en smidig deg. Jag har skrivit 14 dl mjöl men ibland behövs mindre och ibland lite mer. Så tillsätt de sista decilitrarna en åt gången tills du har en smidig deg. Jag arbetad min deg i maskin i ca 10-15 min. Arbeta den tills du kan göra ett litet glutenfönster. Stretcha ut degen tunt utan att den spricker. |
3
Done
|
Fyllningen + göra bullarnaBlanda ihop alla ingredienser till en bredbar smet. |
4
Done
|
GräddningVärm ugnen till 200 grader. Vispa upp ett ägg och 1 msk vatten. Pensla bullarna och fyll mitten med vaniljkräm - ca 1 - 1,5 msk. Grädda bullarna i mitten av ugnen i ca 12-15 min. För mig blev det perfekt med 13 min. |