Ingredients
-
Degen
-
50 g Jäst
-
14 dl Vetemjöl specialca, ibland behövs något mer, ibland något mindre
-
5 dl Ljummen mjölk
-
1 nypa Salt
-
150 g Rumstempererat smör
-
1.5 dl Strösocker
-
1 msk Kardemumma
-
Fyllning
-
2 tsk Kardemumma
-
150 g Rumstempererat smör
-
1 dl Farinsocker
-
1.5 dl Strösocker
-
Vaniljkräm + hallonsylt
-
3 påsar Marsanpulver
-
9 dl Kall mjölk
-
2 dl Hallonsylt
-
Topping
-
Pärlsocker
-
1 st Äggatt pensla med
-
Choklad och glasyr
-
50 g Mörk choklad 55%
-
2 dl Florsocker
-
4 tsk Kallt vatten
-
Sockerlag
-
2 dl Vatten
-
1 dl Strösocker
Directions
Kardemummalängd med vaniljkräm och sylt! Oootroligt saftig och god längd. Jag gjorde 2 st. En med marsankräm och hallonsylt toppad med glasyr, och en med marsankräm och choklad. Så otroligt gott!
Receptet ger två stora längder men du kan också göra vanliga bullar av halva degen.
Formen som jag använder för att längden ska jäsa i höjden när den gräddas finns här (annonslänk för Cervera).
Steps
1
Done
|
DegenBörja med att lösa upp jästen i ljummen mjölk (rumstempererad). Tillsätt sedan socker, smöret, kardemumma och lite salt. Tillsätt nu lite mjöl åt gången och arbeta ihop till en smidig deg. Jag har skrivit 14 dl mjöl men ibland behövs mindre och ibland lite mer. Degen ska vara lite åt det klibbiga hållet. Så tillsätt de sista decilitrarna en åt gången tills du har en smidig deg. Jag arbetade min deg i maskin i ca 10-15 min, men arbetar du för hand kan det ta något längre tid. Täck degen med en plastpåse och låt den jäsa i ca 60 min. |
2
Done
|
Fyllningen och baka ut längdenVispa ihop marsanpulvret i kall mjölk. Häll över krämen i en spritspåse. Gör samma med sylten (om du vill ha det i). Blanda ihop alla ingredienser till fyllningen till en bredbar smet (rumstempererat smör, socker, farinsocker och kardemumma). |
3
Done
|
Dela degen i 2 delar, täck den enda deghalvan så länge. Kavla ut degen till 1 cm tjock rektangel. Lägg över på ett bakplåtspapper och kavla till så du har en jämn deg. Bre på fyllningen över hela degen och rulla sedan in båda långsidorna, men inte hela vägen in. Spara plats i mitten där fyllningen ska vara. Klipp sedan de rullade sidorna så att du har "separata" bullar", se bild. Placera längden på en plåt. Täck med bakduk och låt jäsa i 1h. Repetera med den andra halvan av degen. |
4
Done
|
Värm ugnen till 200 grader över och undervärme. Vispa upp ett ägg och 1 msk vatten. Pensla längderna och fyll mitten med vaniljkräm/marsankräm, en tjock sträng längs hela och 2 strängar med sylt. Toppa sidorna med pärlsocker. För att längden inte ska jäsa åt sidorna utan på höjden så använder jag en justerbar bakform som jag sätter runt längden. Har du inte det så går det bra utan, men då kan den jäsa på bredden. Under tiden längden är i ugnen: koka upp socker och vatten till sockerlagen. Pensla längderna med sockerlagen direkt när de kommer ut från ugnen. Sockerlagen gör att fukten hålls inne i längden och de förblir saftiga. |
5
Done
|
ValfrittToppa längderna med smält choklad och/eller glasyr. Glasyren gör jag genom att vispa upp florsocker med några teskedssmått vatten åt gången. Ringla över glasyren när längden svalnat något. Ät och njut, och förvara väl täckt! |
8 Comments Hide Comments
Går det bra att frysa? ☺️
Ja absolut! 😀
Ungefär hur lång tid tar det att baka längden från start till mål?
Hej! Från att man börjar degen till att den är färidgräddad skulle jag säga ungefär 3.5h
Hej Emilia!
Tänkte säga går det bra om man tar smördeg?
Angående vaniljkräm
Ska man vispa marshanpulvret vaniljsås med mjölken tills den tjocknar?
Hej Kazal! Det tror jag ska funka bra, blir ju som en wienerbrödslängd istället då! 😀
Ja precis, vispa ner pulvret i kall mjölk tills den tjocknat!
Hej Emilia! Letade efter vetebrödsrecept av just den typ du beskriver som jäser på höjden i form så det blir extra saftigt. Ser att länken till rekommenderad form hos Kitchentime inte längre fungerar. Synd! Hoppas du kan berätta om måtten i centimeter avseende längd, bredd och höjd på formen du använt så jag kan söka lämplig form på annat ställe. Receptet verkar oerhört gott så jag väntar spänt på ditt svar för att kunna testa baka i lämplig form!
Hej Johan, ledsen för sent svar:
Det är denna form jag använder: https://www.cervera.se/produkt/blomsterberg-blomsterberg-bakform-justerbar-rekt?gad_source=1&gclid=CjwKCAjwvIWzBhAlEiwAHHWgvb0g5PJPJgQg26VMPyOGvomWSphcbFWnouh1pg6i9P8EZhqcxKZcpBoC0kkQAvD_BwE