Ingredients
-
Örtsmör
- 100 g Rumstempererat smör
- 0.75 dl Persilja
- 0.25 dl Timjan
- 1 tsk Rödvinsvinäger
- Saltefter smak
-
Fondantpotatis
- 6 st Fast potatis
- 3 msk Smör
- 2.5 dl Köttbuljongeller annan buljong
- 2 st Vitlöksklyftor
- ca 5 kvistar Timjan
- Salt
- Peppar
-
Rödvinssås
- 1 st lagerblad
- 4 dl Rödvin
- 4 msk Kalvfond
- 4 dl Vatten
- 1 st Schalottenlök
- 1 msk Vetemjölutblandat i vatten
- 2 msk Farinsocker
- 4 msk Smör
- 1 msk Balsamvinäger
- 3 st kvistar Timjan
-
Oxfilé i bit
- 4 st Oxfilé
- Rapsolja
- Smör
- Salt
- Peppar
-
Grönsaker
- 6 st Morötterberoende på storlek, gärna i olika färger
- 1 st Purjolök
- 2 st Schalottenlök
- Broccolini
Directions
Oxfilé med fondantpotatis, rödvinsås, rostade grönsaker och örtsmör. En otroligt god varmrätt med mör oxfilé, mjuk potatis, sötsyrlig rödvinsås och en blandning av rostade grönsaker. De rostade grönsakerna gör det extra intressant och gott. Örtsmöret passar perfekt till potatisen och grönsakerna!
Steps
1 Done | FörberedelserJag tillagar i följande ordning: Örtsmöret kan du förbereda i förväg. |
2 Done | ÖrtsmörHacka örterna och vispa ihop med smöret tillsammans med vinägern och salt. Häll över i en spritspåse. Låt stå i rumstemperatur om du ska använda det direkt. Annars förvara i kyl och ställ fram en stund innan servering så smöret hinner mjukna upp. |
3 Done | FondatpotatisVärm ugnen till 200 grader. Koka upp en buljongtärning i 5 dl vatten (men du behöver bara 2.5 dl). |
4 Done | FondantpotatisHär vill du välja medelstor potatis så du får lagom stora bitar som inte tar för lång tid att tillaga. |
5 Done | FondantpotatiseTa ut vitlöksklyftorna och lägg över potatisarna i en liten ugnsform (om du har en panna som går att köra i ugnen så kan du tillaga i den). Häll på stekspadet från pannan och 2.5 dl buljong. Salta och peppra potatisen. Skjutsa in i ugnen i ca 30 min. Ös potatisen med lite av spadet efter halva tiden. |
6 Done | RödvinssåsHacka schalottenlöken. Smält smöret i en kastrull och bryn löken tills den är gyllene. Tillsätt sockret och rör runt tills de smält. Tillsätt vatten, kalvfond, balsamvinäger, rödvin, lagerblad och timjan. Koka upp och låt sedan koka ner tills de är ca 3 dl kvar av såsen. Kommer ta en stund. När såsen kokat ner. Sila av den och häll tillbaka den i kastrullen. Red såsen med lite mjöl som du spätt ut i vatten. Smaka av med salt och peppar och ha i 2-3 msk smör. Röd runt tills de smält. |
7 Done | GrönsakernaSkala och dela morötterna. Ringla över olivolja och baka sedan i 20-25 min i mitten av ugnen på 200 grader tills de är mjuka och rostade. Strö över lite flingsalt. Schalottenlöken och broccolin kan du steka på i smör precis innan du ska steka köttet och ställa åt sidan. Rengör pannan innan du steker köttet. Purjon delar jag och sköljer. Ringlar lite olivolja och ugnsrostar på 225 grader tills den får färg. |
8 Done | OxfilénOxfilé i bit - värm en panna och smält smör tillsammans med lite olja. Salta och peppra köttet och tillsätt köttet i pannan. Stek på hög värme så att båda sidorna får färg. Sänk sedan värmen och stek tills innertemperturen uppnår 53-54 grader för medium rare. Ta ut köttet och täck med folie och låt vila i 5 min, då kommer den upp någon grad. |
9 Done | ServeringServera oxfilén med 2-3 fondantpotatisar, en halva purjo, 3-4 stänger morötter, 1-2 st broccoli och några skedar rödvinsås. Placera ut schallotenlöken och spritsa i lite av örtsmöret. Örtsmöret passar perfekt till potatisen och rödvinssåsen är god till köttet! |