• Hem
  • Festmat
  • Oxfilé med fondantpotatis, rödvinsås, rostade grönsaker och örtsmör
0 0
Oxfilé med fondantpotatis, rödvinsås, rostade grönsaker och örtsmör

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredienser

Justera portioner:
Örtsmör
100 g Rumstempererat smör
0.75 dl Persilja
0.25 dl Timjan
1 tsk Rödvinsvinäger
Salt efter smak
Fondantpotatis
6 st Fast potatis
3 msk Smör
2.5 dl Köttbuljong eller annan buljong
2 st Vitlöksklyftor
ca 5 kvistar Timjan
Salt
Peppar
Rödvinssås
1 st lagerblad
4 dl Rödvin
4 msk Kalvfond
4 dl Vatten
1 st Schalottenlök
1 msk Vetemjöl utblandat i vatten
2 msk Farinsocker
4 msk Smör
1 msk Balsamvinäger
3 st kvistar Timjan
Oxfilé i bit
4 st Oxfilé
Rapsolja
Smör
Salt
Peppar
Grönsaker
6 st Morötter beroende på storlek, gärna i olika färger
1 st Purjolök
2 st Schalottenlök
Broccolini

Bookmark this recipe

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Oxfilé med fondantpotatis, rödvinsås, rostade grönsaker och örtsmör

  • Portioner 4
  • Medium

Ingredienser

  • Örtsmör

  • Fondantpotatis

  • Rödvinssås

  • Oxfilé i bit

  • Grönsaker

Steg

Dela

Oxfilé med fondantpotatis, rödvinsås, rostade grönsaker och örtsmör. En otroligt god varmrätt med mör oxfilé, mjuk potatis, sötsyrlig rödvinsås och en blandning av rostade grönsaker. De rostade grönsakerna gör det extra intressant och gott. Örtsmöret passar perfekt till potatisen och grönsakerna!

Tips på köksredskap här

Steg

1
Färdig

Förberedelser

Jag tillagar i följande ordning: Örtsmöret kan du förbereda i förväg.
Men jag börjar med att skala och förbereda allt som ska skalas (morot och potatis) och sätter igång ugnen. Sedan får jag igång såsen och när den kokar tillagar jag potatisen och morötterna. Gör köttet ca 20-15 min innan servering och purjon får rostas i ugnen i slutet också då den ska i på högre värme än potatisen och morötterna.

2
Färdig

Örtsmör

Hacka örterna och vispa ihop med smöret tillsammans med vinägern och salt. Häll över i en spritspåse. Låt stå i rumstemperatur om du ska använda det direkt. Annars förvara i kyl och ställ fram en stund innan servering så smöret hinner mjukna upp.

3
Färdig

Fondatpotatis

Värm ugnen till 200 grader. Koka upp en buljongtärning i 5 dl vatten (men du behöver bara 2.5 dl).

4
Färdig

Fondantpotatis

Här vill du välja medelstor potatis så du får lagom stora bitar som inte tar för lång tid att tillaga.
Skala potatisen och dela i 2 lika stora delar. Vill du få extra fina fondater som kan du använda en stansring.
Värm en panna med olja och stek potatisen på ena på medel till hög värme. Vänd potatisen och tillsätt vitlöksklyftorna (hela), timjankvistar och smöret. Stek på tills smöret smält och potatisen fått yta. Ös på med lite av spadet.

5
Färdig

Fondantpotatise

Ta ut vitlöksklyftorna och lägg över potatisarna i en liten ugnsform (om du har en panna som går att köra i ugnen så kan du tillaga i den). Häll på stekspadet från pannan och 2.5 dl buljong. Salta och peppra potatisen. Skjutsa in i ugnen i ca 30 min. Ös potatisen med lite av spadet efter halva tiden.
När 30 min gott. Se om potatisen är färdig med en vass kniv eller provsticka. Om inte - grädda lite till.

6
Färdig

Rödvinssås

Hacka schalottenlöken. Smält smöret i en kastrull och bryn löken tills den är gyllene. Tillsätt sockret och rör runt tills de smält. Tillsätt vatten, kalvfond, balsamvinäger, rödvin, lagerblad och timjan. Koka upp och låt sedan koka ner tills de är ca 3 dl kvar av såsen. Kommer ta en stund. När såsen kokat ner. Sila av den och häll tillbaka den i kastrullen. Red såsen med lite mjöl som du spätt ut i vatten. Smaka av med salt och peppar och ha i 2-3 msk smör. Röd runt tills de smält.

7
Färdig

Grönsakerna

Skala och dela morötterna. Ringla över olivolja och baka sedan i 20-25 min i mitten av ugnen på 200 grader tills de är mjuka och rostade. Strö över lite flingsalt.

Schalottenlöken och broccolin kan du steka på i smör precis innan du ska steka köttet och ställa åt sidan. Rengör pannan innan du steker köttet.

Purjon delar jag och sköljer. Ringlar lite olivolja och ugnsrostar på 225 grader tills den får färg.

8
Färdig

Oxfilén

Oxfilé i bit - värm en panna och smält smör tillsammans med lite olja. Salta och peppra köttet och tillsätt köttet i pannan. Stek på hög värme så att båda sidorna får färg. Sänk sedan värmen och stek tills innertemperturen uppnår 53-54 grader för medium rare. Ta ut köttet och täck med folie och låt vila i 5 min, då kommer den upp någon grad.

9
Färdig

Servering

Servera oxfilén med 2-3 fondantpotatisar, en halva purjo, 3-4 stänger morötter, 1-2 st broccoli och några skedar rödvinsås. Placera ut schallotenlöken och spritsa i lite av örtsmöret. Örtsmöret passar perfekt till potatisen och rödvinssåsen är god till köttet!

Emilia

Recipe Reviews

There are no reviews for this recipe yet, use a form below to write your review
Ostrullar - fritera eller grädda i ugn
Föregående
Ostrullar – fritera eller grädda i ugn
Högrevsburgare med ost, jalapenomajonnäs och silverlök på tre sätt
Nästa
Högrevsburgare med ost, jalapenomajonnäs och silverlök på tre sätt
Ostrullar - fritera eller grädda i ugn
Föregående
Ostrullar – fritera eller grädda i ugn
Högrevsburgare med ost, jalapenomajonnäs och silverlök på tre sätt
Nästa
Högrevsburgare med ost, jalapenomajonnäs och silverlök på tre sätt

Kommentera