Ingredients
-
Degen
- 4 dl Kall mjölk
- 2 dl Grädde
- 50 g Jäst
- 1.75 dl Strösocker
- 2 msk Kardemumma kärnor
- 14 dl Vetemjöleller lite mer
- 175 g Rumstempererat smör
- 2 nypor Salt
-
Kanelfyllning
- 200 g Rumstempererat smör
- 3 msk Kanel
- 1.5 dl Farinsocker
- 1.5 dl Strösocker
-
Sockerlag
- 1 dl Vatten
- 1 dl Strösocker
-
Övrigt
- Pärlsocker
- Ägg
Directions
Saftiga och goda kanelbullar utan skarv. Dessa bullar vart de godaste jag bakat någonsin. Mjuka och goda. Jag delade dem som vanliga snäckor och för att inte få en skarv så får man kavla ut den yttersta långsidan innan man rullar ihop bullarna.
Receptet ger ca 25-35 bullar beroende på storlek.
Tips för goda och fina kanalbullar
- Använd tråd när du delar bullarna (om du gör snäckor)
- Använd rumstempererat smör för att få extra saftiga bullar
- Låt bullarna endast jäsa 1 gång – fast en längre jäsning så avbryter vi inte jäsningen.
- Pensla bullarna med sockerlag när de är färdiga för att kapsla in fukten.
Steps
1 Done | DegenBörja med att lösa upp jästen i mjölk och grädde. Degvätskan ska vara kall. Tillsätt sedan socker och mortlade kardemummakärnor. Tillsätt hälften av mjölet och börja arbeta degen. Tillsätt resten av mjölet några deciliter åt gången tillsammans med saltet. När du har några deciliter kvar så tillsätt smöret. Jag har skrivit 14 dl mjöl men ibland behövs mindre och ibland lite mer. När degen gått ihop börja arbeta den. Tillsätt mer mjöl ifall det behövs men undvik att tillsätta för mycket. Jag arbetade min deg i maskin i ca 15-20 min, förhand blir det längre. Du ska kunna stretcha ut degen tunt utan att den spricker. |
2 Done | FyllningenBlanda ihop alla ingredienser till en bredbar smet. |
3 Done | Gör bullarnaKavla ut degen (hela direkt eller om du kör halva degen) till en 1 cm tjock rektangel. Kavla ut en långsidan av rekangeln lite tunnare. Bre på fyllningen men inte hela vägen ut på den tunna långsidan. Rulla försiktigt ihop degen och vik in den tunna långsidan. Dra och rulla rullen lite försiktigt för att gömma undan kanten. |
4 Done | Innan gräddningVispa upp ägg med några droppar vatten. Pensla bullarna innan de ska gräddas och toppa med massa pärlsocker. |
5 Done | Pensla med sockerlagKoka upp socker och vatten. |
6 Done | Njut av goda bullarNjut av bullarna medan de är färska och frys in de du inte kommer äta upp så kan du ta fram när du är sugen. |