Ingredients
-
Potatis
- 800 g Fast potatis
- Olivolja
- Salt
- Peppar
-
Sås
- 1 st Gullök
- 1 st Aubergine
- 1 st Zucchini
- 800 g Finkrossade tomater
- 2 st Vitlöksklyftor
- 1 msk Oregano
- Salt
- Peppar
-
Bechamel
- 10 dl Kall mjölk
- 2.25 dl Vetemjöl
- 120 g Smör
- 2 dl Finriven parmesan
- 2 st Äggula
- Salt
- Peppar
-
Övrigt
- Riven ost
Directions
En smarrig vegetarisk moussaka! Istället för färs så har jag gjort en tomatsås med zucchini och aubergine.
Servera mer tzatziki och oliver eller sallad!
Steps
1 Done | PotatisSätt ugnen på 225 grader. Skala och skiva potatisen i ca 0.5 cm tjocka skivor. Har du en mandolin så använd den! |
2 Done | SåsTärna lök, aubergine och zucchini. Värm en panna med olja. Stek löken. Addera zucchini och aubergine. Stek tills grönsakerna släppts vätska och börhat få lite yta. Pressa i vitlök och tillsätt tomatpure. Stek lite till. Vänd i finkrossade tomater, oregano salta och peppra. Sänk värmen och låt puttra i ca 10-15 minuter. |
3 Done | BechamelenVärm mjölken i micron. Smält smöret i en djup kastrull på låg till medelvärme. Tillsätt mjölet under och vispa så att du får en en trög smet. Lös nu upp smeten genom att tillsätta mjölken i 3 omgångar. Tillsätt litegrann och rör ihop, när det börjar tjockna så tillsätter du mer. När all mjölk är i - låt det bara puttra upp tills du ser första bubblan och ta sedan bechamelen från plattan. |
4 Done | Vänd i finriven parmesan. Tillsätt peppar, muskotnöt och örtsalt. Smaka av. Vänd sist i äggulorna och rör ihop. |
5 Done | MonteraTa ut potatisen ur ugnen och toppa med grönsakssåsen. Häll sedan på ett tjockt lager med bechamelsås så att hela täcks och avsluta med riven ost. Grädda i mitten av ugnen på 200 grader i ca 30 minuter. |
6 Done | Ta ut moussakan och låt den svalna och sätt sig en stund innan du serverar. |