Tio tips på julmat och rätter att laga med julresterna
Jullistan – God mat till julbordet och rätter att laga med julrester
Inför julen ger jag er min favoritjulmat, och tips på hur man använder julrester. Det finns alltid mat att göra middag av julrester på efter alla firanden, i den här listan har jag samlat några av dem!
Inlägget innehåller reklam i form av annonslänkar.
Läs, laga och njut:
Mongoliska köttbullar – asiatiska köttbullar
Supergoda köttbullar som passar perfekt att servera som rätt på ett julbord. Köttbullarna tillagas i ugnen på drygt 10 minuter och under tiden gör du glazen. Bullarna går såklart att göra på köttfärs, sojafärs eller kycklingfärs!
Krämig potatisgratäng med tryffelkräm och parmesan
Supergod och krämig potatisgratäng som om man vill kan ersätta Janssons frestelse på julbordet. Just tryffelkrämen finns att köpa på delikatessbutiker men Zeta har också en variant på svamp som funkar minst lika bra!
Paj med varmrökt lax, grönkål och purjolök
Varmrökt lax, grönkål, purjolök. Allt i en och samma paj, så gott! Mitt recept ger 6 st hela portioner, men står den framme på ett buffébord tar man ju lite mindre än så.
En syrlig och god sallad som passar perfekt på julbordet som ett alternativ bredvid den kokta potatisen! Servera i ett stort, fint serveringsfat från Mist som finns att beställa här!
Ett komplement eller alternativ till de klassiska köttbullarna. Superenkla att göra och kräver bara fyra ingredienser!
Asiatisk gravad lax – med smak av lime, chili, ingefära och japansk soja
En ny variant av gravad lax att servera på julbordet! I mitt recept gravar jag min egen lax, men orkar du inte / hinner du inte grava så kan du smaksätta färdiggravad med chili, lime, ingefära och lite soja för att festa till det lite! För att servera kan du hitta många fina serveringsfat på Åhléns!
En julig sallad med granatäpple, västerbottenost, valnötter, sötsyrlig vinägrett och prinskorv. En perfekt sallad till julbordet! Eller en god sallad att äta efter jul med överbliven prinskorv!
Rostad potatis med karamelliserad lök, pepparotsmajonnäs och gräslök
Denna rätt är väldigt enkel att göra och kräver egentligen bara att rosta delikatesspotatis på väldigt hög värme så att de blir rostat gyllenbruna och goda. Tillsammans med pepparotsmajonnäsen och löken blir det en väldigt bra smakkombination. Perfekt tillbehör till julbordet då pepparrot passar väldigt bra till både julskinka och lax!
Krämig chorizopasta toppad med riven parmesan. Denna pasta kan också göras med överbliven korv från julbordet, blir så smakrik och god!
Ugnsrostade rödbetor på yoghurtbädd och brynt smör
En perfekt rätt till julbordet! Rödbetor passar bra till fetaost och getost, men i det här fallet är det yoghurten som bidrar till det syrliga och feta. Tillsammans med brynt smör och rostade pumpafrön blir det en väldigt god smakkombination!
Jätteenkel pasta du kan laga efter julfiranden och när du bara vill ha något som går snabbt att slänga ihop! Servera i och ät sedan ur en fin pastaskål från Nordic Nest!