https://matinspo.se
  • Hem
  • Kategorier
    • Alla kategorier
    • Asiatisk mat – mat från det asiatiska köket
      • Nudelrätter
    • Balkanmat
    • Billig middag
    • Bröd recept
    • Buffémat
    • Efterrätter
      • Bullar
      • Choklad – goda efterrätter med choklad
      • Julgodis och julbakverk
      • Kakor
      • Kladdkakor
      • Tårtor
    • Frukost
      • Gröt
      • Pannkakor
      • Smoothies
    • Helgmat
    • Kyckling & Kött
      • Kycklingrätter
      • Kötträtter
    • Lättlagade recept
    • Matlådemat
    • Veckans Matsedel
    • Midsommarmat
    • Pastarätter
    • Potatis
    • Påskrecept
    • Sallader
    • Snabb middag
    • Studentmat
    • Sommarmat
    • Vegetariskt
    • Wraps
  • Middagstips
  • Tips
    • Favoritprodukter
    • Tips på bra mattjänster och appar
    • Temainlägg
  • Instagram
  • Sök på ingrediens
  • Kontakt
  • Om mig
  • Hem
  • Kategorier
    • Alla kategorier
    • Asiatisk mat – mat från det asiatiska köket
      • Nudelrätter
    • Balkanmat
    • Billig middag
    • Bröd recept
    • Buffémat
    • Efterrätter
      • Bullar
      • Choklad – goda efterrätter med choklad
      • Julgodis och julbakverk
      • Kakor
      • Kladdkakor
      • Tårtor
    • Frukost
      • Gröt
      • Pannkakor
      • Smoothies
    • Helgmat
    • Kyckling & Kött
      • Kycklingrätter
      • Kötträtter
    • Lättlagade recept
    • Matlådemat
    • Veckans Matsedel
    • Midsommarmat
    • Pastarätter
    • Potatis
    • Påskrecept
    • Sallader
    • Snabb middag
    • Studentmat
    • Sommarmat
    • Vegetariskt
    • Wraps
  • Middagstips
  • Tips
    • Favoritprodukter
    • Tips på bra mattjänster och appar
    • Temainlägg
  • Instagram
  • Sök på ingrediens
  • Kontakt
  • Om mig
  • Home
  • Veckans Matsedel
  • Matsedel v.15 | Våriga maträtter

Matsedel v.15 | Våriga maträtter

Posted on apr 9th, 2023
by Emilia
Categories:
  • Veckans Matsedel
Krämig risoni kyckling

Veckans matsedel: Våriga maträtter

Våren närmar sig mer och mer, och i april är det alltid gott med en vårig middag som passar till kvällarna i vårsolen. Kanske är vädret så pass bra hos dig nu att du kan ta med dig en god pastasallad ut på en picknick i vårsolen? Oavsett om du är ute efter mat att äta utomhus eller om du vill bjuda hem vänner och familj på en god middag hemma kommer du garanterat att hitta något recept att vilja laga i denna matsedel! Det kommer tips på en god bulgursallad med en god och krispig grillost, perfekt att ha ned i en picknickkorg. Eller en gyrosrulle med hemmagjort pitabröd som du enkelt kan rulla ihop och lägga i lite folie som du kan ta med och äta i farten. Jag ger också tips på jättegoda cookies med Non Stop som ger dig något gott och sött i vårens färger!

Inlägget innehåller reklam i form av annonslänkar.

Ut och njut av vårsolen, och ät något gott i vår! 💖

 


 

Måndag:

Bulgursallad med muhammara och grillost

Bulgursallad med muhammara och grillost

Här är en perfekt middag att starta veckan med! Muhammara är en smakrik och god röra gjord på mixade valnötter, ajvar och olivolja. Denna rätt blir extra god tack vare de rostade pumpafröna och en härlig grillost som du steker och toppar salladen med. Blanda ihop alla ingredienser och servera i en stor fin salladsskål som denna eller lägg allt i en täckt bunke som du tar med på picknicken!

 

Tisdag:

Krämig risoni kyckling

Krämig risoni kyckling

Risoni är en kort och risformad pastasort som gör sig perfekt till riktigt krämiga pastarätter. Det blir som en snabblagad risotto nästan! Denna rätt är väldigt smakrik och god, med soltorkade tomater, krämig sås och saftig kyckling som sen toppas med jättemycket parmesan och serveras i en av mina favorittallrikar från Olsson och Jensen!

 

Onsdag:

Lax med pressad potatis och citronsås med rom

Lax med pressad potatis och citronsås med rom

Lax som ugnsbakas tills den blir perfekt saftig, finns det något godare? Till den gör jag en god pressad potatis och serverar med en god citronsås. För små puffar av syra härvar när du äter rekommenderar jag att lägga till antingen stenbitsrom eller tångrom. Och till sist toppar vi med lite gräslök för att få en viss fräschör i rätten också. Det blir en krämig, saftig, salt, syrlig, och fräsch middag i ett!

 

Torsdag:

Zucchinifritters med paprika, potatis i ugn och vitlöksås

Zucchinifritters med paprika, potatis i ugn och vitlöksås

Frasiga fritters, vilket är en form av plätt som du gör genom att riva zucchini och hacka ned paprika och diverse smaksättare som du blandar ihop med lite bakpulver och sedan steker. Resultatet blir en riktigt krispig och frasig plätt som jag serverar tillsammans med ugnsrostad potatis och en god vitlökssås. Det är ett väldigt enkelt sätt att få en väldigt god middag!

 

Fredag:

Pasta puttanesca

Pasta puttanesca

En jätteenkel och smakrik pasta med oliver, ansjovis, och kapris. Perfekt att avnjuta i vårsolen! Låt dig inte avskräckas av ingredienslistan, den här italienska pastan är en riktig smakbomb! Jag serverar som vanligt pastan i mina stengodstallrikar från Bitz, som du hittar här. Skålarna finns i massvis av färgkombinationer, ta en titt och se vilken som är din favorit!

 

Lördag:

Gyros i hemmagjort mjukt pitabröd

Gyros i hemmagjort mjukt pitabröd

Åk på en smakresa till Grekland genom att laga en underbar gyrosrulle med hemmagjort pitabröd! Gyrosköttet går att variera och jag garanterar att det blir lika gott oavsett om du använder kyckling, fläsk eller ett vegetarisk alternativ. Laga denna vårmiddag, spela lite härlig grekisk musik och transportera dig till Halkidiki på 30 minuter!

 

Söndag:

Vegetarisk tortellonisallad

Vegetarisk tortellonisallad

Det är jätteenkelt och supergott att göra pastasallad på färdiga tortelloni från butik. Du kan köpa vilken smak du vill, jag föredrar ostfyllda. Det är bara att blanda tortellonin med en smakrik, örtig olja samt grönsaker, mozzarella och soltorkade tomater. Det här receptet är vegetariskt men det går utmärkt att addera salami eller prosciutto om man föredrar det. Den är perfekt att ta med ut på en vårpicknick eller servera till en vårbuffé!

 

Veckans efterrätt:

Cookies med non stopCookies med non stop

Emilia

Add Your Comment Avbryt svar

Välkommen till Matinspo.se!

En matsajt där jag Emilia hoppas att du kan hitta inspiration och recept till din middag, din frukost och din bakning. Jag uppdaterar med nya recept varje vecka och det kan bli allt från chokladiga bakverk, fluffiga pannkakor, pastarätter, vegetariska recept och rätter från alla världens hörn. En stor variation av recept med något för alla.

Jag vill sprida matglädje och sug efter att våga testa mer i köket!

FÖLJ MIG PÅ INSTAGRAM

Emilia Milosavljevic | Matinspo.se | Middagstips & recept

emiliasmatinspo

🥄 Häng med mig i stories & få smarrig mat i flödet!
💻 jobba med mig? maila till emimiil@hotmail.com
📕 Kokbok Billiga Veckan 👇

Frukostcheesecake 😍 med apelsincurd i samarbete Frukostcheesecake 😍 med apelsincurd i samarbete med @rasaftsverige och deras otroliga kallpressade juicer levlar vi upp frukosten! Har gjort en apelsincurd på deras apelsinjuice som de pressar i Sverige och det vart verkligen så gott och smidigt. Juicen är dessutom gjord på färsk apelsiner! Mycket god apelsinsmak från juicen och tillsammans med digestivekex och krämig grekisk yoghurt blir det en perfekt cheesecake att bjuda på till frukost eller brunch! Eller preppa till dig själv 😍 

Spara & testa 🍊 

Ingredienser 
Apelsincurd (gör dubbelsats 😋)
Ger topping åt 4 cheesecakes
0.80 dl Råsaft apelsin
1 ägg
1 äggula
0.25 dl Strösocker 
1 tsk citronjuice 
Zest från en apelsin
1 msk smör 

Övrigt till cheesecaken
Digestivekex (2 per servering
Grekisk yoghurt (ca 1.5 dl per servering)

Övrigt att servera till din lyxiga frukost
Bär & frukt
Äggröra (använd överbliven äggvita från curden)
Gott bröd
Råsaft med äpple, spenat, ananas & citron gjord på färska frukter & grönsaker 

Gör såhär: Apelsincurd
Vispa ihop alla ingredienser förutom smöret i en värmetålig skål. Ställ över ett vattenbad på medel/låg värme och rör om tills curden tjocknat. Kommer ta ca 10-15min. Sila av curden och vänd i smöret tills det smält. Häll över i en burk med lock eller skål som du täcker med plastfolie och låt stå i kylen i några timmar. 

Till servering.
Krossa digestivekex och lägg i serveringsglas. Toppa med grekisk yoghurt och sedan curden. 

#råsaft #kallpressadjuice #apelsinjuice #grönjuice #juice #frukost #frukosttips #brunch #brunchtips #frukostcheesecake #cheesecake #lyxfrukost #sötsaker #yoghurt #apelsincurd #matinspo
Rostad potatis i örtolja med vitlöksås 🥔 i s Rostad potatis i örtolja med vitlöksås 🥔 i samarbete med @conantswe och deras elektriska salt & pepparkvarnar!
En otroligt god potatisallad 😍 perfekt till typ det mesta? Kött, kyckling, grillat..fisk! Du mååste testa!  

Jag har länge letat efter kvarnar som både fungerar bra och är snygga att ha framme – och de här från Conant.se har verkligen blivit en favorit här hemma. Så smidiga att använda (du vänder bara upp och ner!) och en stilren detalj i köket. Du kan dessutom enkelt justera hur grovt du vill mala.  

Just nu får du 20% rabatt på allt hos conant.se med koden EMILIA20 – även deras nya automatiska vinöppnare och kapsylöppnare. Perfekt att unna dig själv eller köpa en student/examenspresent!! 😍 Koden är giltig i 48h så passa på! 

Ingredienser  

Örtolja
1 knippe dill
1 knippe persilja
1 riven vitlöksklyfta 
0.5 dl olivolja 
0.5 dl neutral olja t ex raps eller solros
Salt
Peppar  

Vitlökssås
1 dl majonnäs 
1 dl creme fraiche 
1 riven vitlöksklyfta 
Salt
Peppar  

Övrigt
1 kg delikatesspotatis
1 rödlök
100 g sugar snaps
Gräslök
Salt & peppar

Gör såhär
Koka potatisen med skal. Sätt ugnen på 250 grader.
Mixa alla ingredienser till örtoljan. Smaka av med salt och peppar.  

Låt den kokta potatisen svalna lite. Halvera och blanda sedan med örtoljan (hälften räcker), spara resten till grillat t ex eller gör potatisen igen!
Sprid ut potatisen på en plåt och rosta i ca 30 min eller tills den fått en gyllene färg.  

Blanda ihop ingredienserna till vitlökssåsen. Smaka av med salt & peppar.
Dela rödlök och sugar snaps. Finhacka gräslök.  

Servera
Lägg över potatisen på ett fat. Salta och peppra. Klicka på vitlökssåsen. Toppa med sugarsnaps, rödlök och gräslök 

#conant #potatis #potatissallad #potatosalad #sommarmat #buffemat #hemlagat #matinspo #örtolja #vårmat #Tillbehör #middag #middagstips #pepparkvarn #matlagning
Min krääämiga tiramisu! Såå otroligt gott tro Min krääämiga tiramisu! Såå otroligt gott trots att jag inte är en kaffeälskare ☕️ gjort den i flera år men aldrig delat receptet här så nu var det dags!! Fick hjälp i köket den här gången dessutom - av en som gillar att baka & smaka 😄

Gillar du mer kaffesmak så kör på starkare kaffe! Och rom eller marsalavin är fritt fram att addera eller skippa.

Du kan också göra den i portionsformat 😍 spara och testa!

Ingredienser 
Typ 10 serveringar

Krämen
5 st Äggulor
1.5 dl Florsocker
500 g Mascarpone
1.5 dl Strösocker
5 st Äggvitor
1 tsk Vaniljsocker
Kexen
3 dl Kallt starkt kaffe eller brygg beroende på hur stark kaffe smak du vill ha
2 paket Savioardikex (1.5)
Topping
Kakao 
2.5 dl Grädde

Förberedelser
Börja med att koka 3-4 dl starkt kaffe, förslagsvis espresso och låt svalna. Ställ också ut mascarponen och låt den komma upp i rumstemeratur.

Krämen
Separera äggulor och äggvitor. Vispa upp äggulorna med florsocker och vaniljsocker. Vispa upp med elvisp till en fluffig och krämig smet. Vill du kan du addera någon tsk likör i krämen (t.ex Konjak, rom eller marsalavin). Jag föredrar Tiramisu utan. Vänd sedan ner mascarponen och vänd ihop till en jämn smet med en slickepott (vispa inte). Ställ i kylen så länge.

Vispa upp äggvitorna tills ett fast vitt skum. Tillsätt då lite socker åt gången samtidigt som du vispar. Vispa sedan i ca 5 minuter tills du har en blank och fin maräng. Du ska inte känna några sockerkristaller.

Vänd i den vispade marängen i äggulekrämen till en jämn smet

Montera tiramisun
Ta fram en kvadratisk eller rektangular glasform. Förslagsvis 20x20 eller 20x30 cm stor med lite djup så att du får höjd på tiramisun.
Doppa sedan kexen i 2 sek i kaffet och placera ut dem i formen så att de täcker hela botten. Bre på hälften av smeten och placera ut ett till lager med kaffedoppade kex kex. Avsluta med ett andra och sista lager med kräm. Om du vill kan du även toppa med vispad grädde.

Låt tiramusin nu sätta sig i kylen i ett par timmar. Innan servering - puddra hela kakan med kakao. Pudrar du innan så kommer krämen att suga åt sig kakaon och kakan blir inte lika fin. Det går också bra att pudra bitarna portionsvis.

#tiramisu #tiramisù #matinspo
Load More Follow on Instagram

Instagram Feed

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No feed with the ID 2 found.

Please go to the Instagram Feed settings page to create a feed.

Populära kategorier

Balkanmat

Balkanmat

Billig middag

Billig middag

Bröd recept

Bröd recept

Brunch recept

Brunch recept

Buffémat

Buffémat

Drycker

Drycker

Efterrätter

Efterrätter

Favoritprodukter

Favoritprodukter