Matsedel v.16 | Mat från världens hörn
Veckans matsedel: Mat från världens hörn
Denna vecka ger jag dig en matsedel med mat från världens alla hörn där det kommer middagstips på rätter från Centralamerika, Europa samt både Västasien och Östasien. Jag ger dig recept på jamaican jerk chicken vilket är en smakrik och supergod ugnsgrillad kyckling, och pulled chicken tacos. Kanske är du sugen på vegetarisk middag i form av en god canneloni med ricotta och tomat, eller en saftig tikka masala med kyckling? Det är alltid kul att testa på maträtter från olika delar av världen, då kan man lätt hitta nya favoriträtter att laga!
I den här matsedeln har jag också lagt till ett bonustips i form av en god grön frukostsmoothie!
Inlägget innehåller reklam i form av annonslänkar.
Smaklig måltid! 💖
Måndag:
Cannelloni med ricotta och spenat, tomatsås och ost
Cannelloni är som stora pastarör man fyller med valfri fyllning. Jag har använt spenat, ricotta, mozzarella och en tomatsås som jag snabbt kokar ihop. Sedan är det bara att du lägger de fyllda pastarören i en ugnsform, toppar med en egengjord ostsås och låter gräddas till en riktigt krämig pastamiddag! Så gott!
Cannellonirören brukar gå att köpa på de flesta matvarubutikerna, men kan också beställas på t.ex. Mathem här!
Tisdag:
Poké bowl med lax, rödkål och sweetchilimajonnäs
Laga en fräsch, syrlig, krämig poké bowl till middag. En god och smakrik bowl med lax, mango, sojabönor och en smarrig sweetchilimajonnäs. Detta är verkligen en rätt som du bara slänger ihop för att få en middag på 30 minuter! Den är perfekt att äta ute i vårsolen nu när vi kan börja äta middag / lunch på balkongen eller uteplatsen.
Jag serverar min poké bowl i en av mina favoritskålar från Bitz som du kan hitta här!
Onsdag:
Chicken tikka masala – Riktigt god chicken tikka masala
Ett av mina absolut bästa recept, min krämiga och supergoda chicken tikka masala! En tikka masala som har en riktigt djup smak och som ger många matlådor om du bara lagar mer, det är en väldigt matlådevänlig rätt. Till denna middag är det alltid gott med ett naan vilket är superenkelt att göra själv och som jag har recept på här! Men orkar du inte göra ett eget naan har jag hittat på ett väldigt enkelt knep: att steka på polarbröd i panna för att ge det lite yta och sedan bara pensla på lite vitlökssmör. Väldigt simpelt knep att få ett väldigt gott ”fejk-naan” till!
Och hur snygg är inte denna serie från Benegiamo? Finns att köpa på Åhléns här!
Torsdag:
Tuscan Ribollita soppa – italiensk grönsakssoppa med bönor
Här har du en grönsakssoppa som innehåller bönor, svartkål, morot, stjälkselleri, lök och purjolök. Det kan låta som många olika smaker i en och samma soppa, men det blir faktiskt väldigt enhetligt och gott! Soppan toppas med riven parmesan vilket ger en till dimension av smaker. Ordet ribollita betyder ”kokt på nytt” vilket kommer ifrån grundreceptet där man lägger i gårdagens hårdnade bröd och ger den nytt liv i form av en ingrediens i soppan. Detta är något jag har skippat i mitt recept utan jag serverar istället bröd till vid sidan av!
Fredagstacos, men med en twist! Tacosen får en ännu djupare smak eftersom den innehåller en kyckling som fått långkoka och samla på sig massor med smak. Kycklingen steker du först på i panna för att ge lite yta och sedan låter du den bara sköta sig själv i en gryta där den ligger och puttrar tills den enkelt går att bara dra isär. Servera tacosen med en god och fräsch mangosallad så får du en perfekt start på helgen!
Lördag:
Jamaican jerk chicken med smashed potatoes och smörstektmajs
Det här är ett otroligt gott recept! Jamaikansk jerk chicken, en väldigt smakrik och god kyckling som du kan göra hemma utan någon specialutrustning. Marinera kycklingen (helst dagen innan) och grilla den i ugnen. Under tiden behöver du bara smörsteka lite majs och göra smashed potatoes till. Detta är en middag som garanterat kommer imponera på dina middagsgäster och som du kommer imponeras själv av hur gott du kan göra! Servera med lite syrlig lime till och njut!
Söndag:
Boeuf bourguignon, en av de godaste grytorna som finns och samtidigt ett av de svåraste namnen att uttala! Denna middag gör sig bäst när den får stå och puttra ett tag, och den är väldigt matlådevänlig vilket gör den till en perfekt söndagsmiddag. Jag gör potatismoset under tiden grytan kokar på plattan och att toppa med steker jag på lite extra svamp och steklök. Allra högst upp lägger jag bara lite färsk timjan!
Ett tips är att införskaffa dig en bra gryta för att koka i utan att det riskerar att bränna fast. Jag använder ett från Anders och Petter, vilket finns att köpa här!
Veckans efterrätt:
Oblande – Rån med chokladfyllning
Bonus frukosttips: