0 0
Krämig tikka masala med linser

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredients

Adjust Servings:
2 dl Torkade röda linser
400 ml Finkrossade tomater
1.5 msk Tomatpure
3 st Vitlöksklyftor
2 st Lök
2 tärningar Grönsaksbuljong
8 dl Vatten
3 dl Vispgrädde
25 g Smör
1 msk Ingefära
Rapsolja
Kryddor
4 tsk Garam masala
1 msk Paprikapulver
0.5 tsk Cayennepeppar
1 tsk Chilipulver
2 tsk Gurkmeja
1.5 msk Farinsocker
Salt efter smak
Övrigt
Ris

Bookmark this recipe

[userpro_bookmark width="100%"]

Krämig tikka masala med linser

Features:
    • 50
    • Serves 4
    • Medium

    Ingredients

    • Kryddor

    • Övrigt

    Directions

    Share

    En krämig och otroligt god tikka masala med linser. Jag har tidigare gjort tikka masala med kyckling och med paneer men det här är min senaste favorit! Så smakrikt och gott. Jag åt med ris till men couscous eller bulgur funkar också bra. Vill du baka naanbröd till så har jag ett recept här.

     

    Tänk på att det behöver vara torkade röda linser och inte färdigkokta. De torkade släpper sväller och släpper stärkelse som gör att såsen tjockar till sig.

    Steps

    1
    Done

    Finhacka löken, riv ingefära och förbered vitlöken så att du är redo att pressa i den. Koka upp 2 grönsaksbuljongtärningarna i vatten.
    Fräs löken i smör i 3-4 min. Tillsätt sen riven ingefära och pressad vitlök och stek i 1 min till. Tillsätt tomatpuren och fräs i ytterligare 2 min. Tillsätt kryddorna och farinsocker. Stek på i 2 min. Häll i finkrossade tomater. Låt puttra på medelvärme i ca 7-8 min. Rör om då och då.

    2
    Done

    Vänd i sköljda linser och blanda in dem i såsen. Tillsätt 7-8 dl buljong. Låt det koka upp och sänk sedan värmen om det puttrar för hårt. Låt puttra i 15-20 min eller tills linserna nästan är klara. Buljongen ska också kokat ner. Rör om då och då och koka riset under tiden.
    När såsen har puttrat klart, tillsätt 3 dl grädde och smaka av med salt. Låt såsen koka upp och koka ner i ett par minuter.

    3
    Done

    Servera med ris!

    Emilia

    Recipe Reviews

    There are no reviews for this recipe yet, use a form below to write your review
    Krämig pasta med trattkantareller
    previous
    Krämig pasta med trattkantareller
    krämig chorizopasta
    next
    Krämig chorizopasta
    Krämig pasta med trattkantareller
    previous
    Krämig pasta med trattkantareller
    krämig chorizopasta
    next
    Krämig chorizopasta

    16 Comments Hide Comments

    Hej! Låter så gott! Kan man byta ut vispgrädden till cocosmjölk eller cocosgrädde eller oatly imat? Vad är godare?

    Hej! Ja absolut! Har inte testat just den här rätten men det, men skulle kört på kokosgrädde så blir det krämigare 😃

    Hej! Min rätt blev som en soppa med allt vatten och alldeles för lite linser. Vad gjorde jag för fel/är receptet rätt? Smaken var annars väldigt god (jag tog cocosgrädde), men så trist att det blev så vattnigt.

    Hej! Hur länge lät du linserna koka? använde du färdigkokta eller torkade linser?
    När linserna kokat i 15-20 minuter och släpper stärkelse blir rätten krämig.

    Hej Emilia, jättegott recept! Verkligen god smak, perfekt balans med kryddorna 😀 Men, alldeles för mycket vätska bara. Jag använde torkade linser, som tur var tillsatte jag vätskan lite i taget så det blev inte för mycket, men det hade blivit det om jag hällt i allt på en gång. Jag använde ca 2/3 av vätskan och det blev ändå såsigt. Jag ökade receptet till 6 portioner, och det blev supermycket mat, jag skulle säga att det är väldigt stora portioner. Men hellre för mycket än för lite. Och gott var det som sagt!

    Väldigt god men väldigt stark. Barnen kunde inte äta det. Kan varit mitt chilipulver som va extra starkt kanske. Hade tyvärr bara linser i tetra och det gick bra och anpassade mängden vätska. Kommer absolut göra det igen men minska mängden chili och cayenne.

    Ja åh, kanske ska vara tydligare med att inte använda för stark chili, den jag använt är hyfsad mild i smaken vilket gör att hela rätten inte heller blir så stark.

    Add Your Comment