Ingredients
-
Degen
-
50 g Jäst
-
14 dl Vetemjöl specialibland behövs lite mer eller mindre
-
5 dl Ljummen mjölk
-
1.5 dl Strösocker
-
1 msk Kardemumma
-
1 nypa Salt
-
150 g Rumstempererat smör
-
Fyllning
-
150 g Rumstempererat smör
-
1 msk Kardemumma
-
1 dl Farinsocker
-
1.5 dl Strösocker
-
Nöttosca - 1 längd
-
150 g Nöttervalfri sort
-
50 g Smör
-
0.75 dl Farinsocker
-
1 dl Vispgrädde
-
0.5 dl Ljus sirap
-
Övrigt
-
Pärlsocker
-
1 st Ägg
-
Sockerlag
-
1 dl Strösocker
-
2 dl Vatten
Directions
Kardemummalängd med nöttosca! Otroligt saftig och god längd. Receptet ger två stora längder men du kan också göra vanliga bullar av halva degen. Alternativt göra 2 olika fyllningar. Här är ett annat förslag på fyllning.
Recept på andra goda bullar
Steps
1
Done
|
DegenBörja med att lösa upp jästen i ljummen mjölk (rumstempererad). Tillsätt sedan socker, smöret, kardemumma och lite salt. Tillsätt nu lite mjöl åt gången och arbeta ihop till en smidig deg. Jag har skrivit 14 dl mjöl men ibland behövs mindre och ibland lite mer. Degen ska vara lite åt det klibbiga hållet. Så tillsätt de sista decilitrarna en åt gången tills du har en smidig deg. Jag arbetade min deg i maskin i ca 10-15 min, men arbetar du för hand kan det ta något längre tid. Täck degen med en plastpåse och låt den jäsa i ca 60 min. |
2
Done
|
Fyllning och utbakningBlanda ihop alla ingredienser till fyllningen till en bredbar smet (rumstempererat smör, socker, farinsocker och kardemumma). |
3
Done
|
Dela degen i 2 delar, täck den enda deghalvan så länge. Kavla ut degen till 1 cm tjock rektangel. Lägg över på ett bakplåtspapper och kavla till så du har en jämn deg. Bre på fyllningen över hela degen och rulla sedan in båda långsidorna, men inte hela vägen in. Spara plats i mitten där fyllningen ska vara. Klipp sedan de rullade sidorna så att du har "separata" bullar", se bild. Placera längden på en plåt. Täck med bakduk och låt jäsa i 1h. Repetera med den andra halvan av degen. |
4
Done
|
NöttoscaGrovhacka valfri nötter. Jag hade pistage, sötmandlar och hasselnötter. |
5
Done
|
Grädda längernaSätt ugnen på 200 grader. För att längden inte ska jäsa åt sidorna utan på höjden så använder jag en justerbar bakform som jag sätter runt längden. Har du inte det så går det bra utan, men då kan den jäsa på bredden. Fyll mitten av längden med nöttoscan. |
6
Done
|
Under tiden längden är i ugnen: koka upp socker och vatten till sockerlagen. Pensla längderna med sockerlagen direkt när de kommer ut från ugnen. Sockerlagen gör att fukten hålls inne i längden och de förblir saftiga. |