Matsedel v.18 | Italienska veckan
Veckans matsedel – God mat med tema Italien
I veckans matsedel reser vi till Italien. Italien har så mycket gott att bjuda på som både passar vardag och helg. Allt från alla goda pastor, pizza, gnocchi, köttbullar med mera. Här nedan är några tips på goda italienska rätter och rätter inspirerade av italienska smaker som passar till olika tillfällen! Vilken är din favorit?
Hoppas du hittar lite inspiration! 💖
Inlägget innehåller reklam i form av annonslänkar.
Måndag
Krämig ostig pasta som toppas med krispig kyckling. Fettuchine Alfredo skapades av den italienske kocken och restaurangägaren Alfredo di Leli för över 100 år sedan. Jag gör den här variantern med cheddar men orginalet görs med parmesan. Vill du göra den vegetarisk kan du byta ut kyckling mot en frasigt stekt vegansk schnitzel.
Cheddar Alfredo med krispig kyckling
Tisdag
Wraps kanske inte är den mest italienska rätten, men smakerna i den tar oss till Italien. Kryddig kyckling, soltorkade tomater, mozzarella och grönsaker.
Jag serverar många rätter i mitt favoritporslin från Broste Copenhagen
Klicka här
Onsdag
Perfekt vardagspasta som går smidigt att slänga ihop. I tonfiskpastan har jag spenat och salladslök vilket blir väldigt gott till. Jag har både sriracha och chilipulver i men pastan blir inte stark utan får bara lite sting och smak av det. Anpassa hettan efter eget tycke!
Torsdag
Sötpotatisgnocchi med brynt smör, salvia och vispad citronricotta. Supergoda och krispigt smörstekta gnocchi på sötpotatis. Principen är den samma som gnocchi med vanlig potatis, men men med sötpotatis behöver man ha i mer mjöl.
Sötpotatisgnocchi med brynt smör, salvia och vispad citronricotta
Fynda pasta, mjöl med mera på Matsmart
Supergod och krämig carbonara! Jag blev inspirerad av en carbonara som jag åt i Rom på Luciano Cucina. Den restaurangen gör Roms godaste carbonara och självklart ville jag försöka återskapa den. Lyckas ja? Ja, eller den blev riktigt riktigt god! Hemligheten för att kontrollera värmen och få en krämig pasta är att värma på äggen med pastan över ett vattenbad. Något annat som är viktigt är bra råvaror, ekologiska ägg och proportionerna mellan de olika ingredienserna!
Lördag
Hemmagjord calzone med massa fyllning blir en perfekt helgmiddag. Preppa pizzadegen dagen innan så har du en godare pizzadeg och mindre att preppa precis inför middagen. Det går bra att fylla pizzan med det du gillar. Jag tycker den klassiska med ost & skinka blir väldigt god.
Hemmagjord Calzone och riktigt god pizzadeg
Söndag
Vita ”kött”bullar gjorda på ricotta som tillagas i en smarrig tomatsås. Ricotta och tomatsås är en väldigt god kombination. Resultatet tillsammans med pasta blir det som att äta canneloni. Testa!
Ricottabollar i tomatosås – vita köttbullar från södra Italien.
Veckans efterrätt
Krämig tiramisu – Supergott recept