Ingredients
-
Bao Buns
-
7.5 dl Vetemjöl
-
125 g Majsstärkelse
-
2.5 tsk Bakpulver
-
2 tsk Strösocker
-
3.25 dl Ljummet vatten
-
0.75 dl Rapsolja
-
1 tsk Torrjäst
-
Kycklingen
-
800 g Kycklinglårfilé
-
2 msk Hoisinsås
-
2 msk Japansk soya
-
1.5 tsk Honung
-
2 st Vitlöksklyftor
-
1.5 msk Ketchup
-
1.5 tsk Five Spice
-
Picklad morot och ättika
-
2 st Moröttermedelstora
-
1 st Rättika
-
1 dl Ättika
-
3 dl Vatten
-
2 dl Strösocker
-
Sririachamajonnäs
-
2 dl Majonnäs
-
2 msk Sriracha
-
Övrig topping
-
Gurka
-
Sallad
Directions
Hemmagjorda bao buns med hoisinmarinerad kyckling, picklade grönsaker och sririachamajonnäs. Bao buns är fluffiga och mjuka bröd från Taiwan. Det går att variera oändligt med protein och tillbehör. Som tacos! Den här kombinationen med kyckling blev riktigt god. Du kan göra samma sak med soyafiléer eller tofu för vegetariskt. Jag har även ett vegetariskt recept på bao med blomkål.
Bao är verkligen inte så svårt att göra, men du behöver en ångkorg för att tillaga dem (om du inte har en ångugn). Det går utmärkt att frysa in bröden efter att man ångat dem. När du sen vill äta dem igen är det bara att tina dem i ångkorgen så blir de som nybakade.
Steps
1
Done
|
Innan du börjarVill du ha picklade morot och rättika till så rekommenderar jag att du förbereder det dagen innan eller tar timmar. Kycklingen kan du också lägga i marinad och sedan steka innan du ska ånga dina baos! |
2
Done
|
Picklade grönsakerSkär morot och rättika i tunna stavar. Blanda vatten, vinäger, socker och lite salt. Rör tills sockret och saltet löst sig. Lägg morot och rättika i en burk och häll över inläggningsvätskan. Låt dra i kylskåp minst en timme, men helst en dag. |
3
Done
|
Marinera kyckligenBlanda ihop alla ingredienser till marinaden. Låt kycklingen marineras i 30 min i rumstemperatur eller i kylen över dagen. |
4
Done
|
Bao bunsBörja med att blanda alla torra ingredienser i en stor bunke. Blanda ljummet vatten och olja. Vänd sakta ner vätskan i de torra ingredienserna samtidigt som du arbetar degen med en slev eller låter degkroken i en köksassistent sköta jobbet. Om degen känns klibbig så tillsätt lite mer mjöl. När degen gått ihop arbeta degen då i ca 10 minuter tills den är smidig och fin. Täck med en kökshandduk och låt jäsa i ca 1 timme. |
5
Done
|
Ta ut den och knåda den i några minuter. Kavla ut degen ca 1 cm tjock och stansa ut ca 9 cm runda cirklar. Pensla varje plätt med lite neutral olja och vik ihop den. Kavla plätt lätt och placera den på ett bullpapper (du kan också klippa ut små cirklar av bakplåtspapper och lägga brödet på.) Repetera tills degen är slut. Låt jäsa under bakduk i ca 30 min. I slutet av jästiden kan du stekta kyckligen. Stek på medelvärme i olja tills den fått ordentligt med färg. |
6
Done
|
Efter 30 min är det dags att ånga bröden. Viktigt att din ångkorg är lika stor som din kastrull så att den inte åker ner i vattnet eller sticker ut för mycket. Fyll din kastrull 1/3 med vatten och låt koka på medellåg värme. Placera korgen på kastrullen och ånga ca 3-4 buns åt gången. Ånga i ca 10 min. . Fortsätt så tills alla är gräddade. Täck de färdiga så att de inte torkar. Låt bunsen svalna något och servera sedan direkt! |
7
Done
|
Ångade baos kan du frysa in och ångtina sedan när du vill äta baos igen! |
8
Done
|
ServeraServera baos med kyckligen, picklade grönsaker, gurka sallad och sriracamajonnäsen som du bara blandar ihop i en skål! |
2 Comments Hide Comments
Hej! Vill prova ditt bao buns recept. Har du någon som helst uppfattning om antal, hur många får jag ca ut för 4 port?
Hej! Va roligt 😍 blir ca 16 stycken, så kan nog räcka till 5 pers beroende på hur många man äter