Ingredients
-
2 dl Torkade röda linser
-
400 ml Finkrossade tomater
-
1.5 msk Tomatpure
-
3 st Vitlöksklyftor
-
2 st Lök
-
2 tärningar Grönsaksbuljong
-
8 dl Vatten
-
3 dl Vispgrädde
-
25 g Smör
-
1 msk Ingefära
-
Rapsolja
-
Kryddor
-
4 tsk Garam masala
-
1 msk Paprikapulver
-
0.5 tsk Cayennepeppar
-
1 tsk Chilipulver
-
2 tsk Gurkmeja
-
1.5 msk Farinsocker
-
Saltefter smak
-
Övrigt
-
Ris
Directions
En krämig och otroligt god tikka masala med linser. Jag har tidigare gjort tikka masala med kyckling och med paneer men det här är min senaste favorit! Så smakrikt och gott. Jag åt med ris till men couscous eller bulgur funkar också bra. Vill du baka naanbröd till så har jag ett recept här.
Tänk på att det behöver vara torkade röda linser och inte färdigkokta. De torkade släpper sväller och släpper stärkelse som gör att såsen tjockar till sig.
Steps
1
Done
|
Finhacka löken, riv ingefära och förbered vitlöken så att du är redo att pressa i den. Koka upp 2 grönsaksbuljongtärningarna i vatten. |
2
Done
|
Vänd i sköljda linser och blanda in dem i såsen. Tillsätt 7-8 dl buljong. Låt det koka upp och sänk sedan värmen om det puttrar för hårt. Låt puttra i 15-20 min eller tills linserna nästan är klara. Buljongen ska också kokat ner. Rör om då och då och koka riset under tiden. |
3
Done
|
Servera med ris! |
18 Comments Hide Comments
Hej! Låter så gott! Kan man byta ut vispgrädden till cocosmjölk eller cocosgrädde eller oatly imat? Vad är godare?
Hej! Ja absolut! Har inte testat just den här rätten men det, men skulle kört på kokosgrädde så blir det krämigare 😃
Helt underbart gott. Byte grädde mot kokosgrädde. Det blev jättegott!
Men va roligt att höra!🥰
Vilket gott recept! Tack så mycket 😊
Tack själv!😍
Hej! Min rätt blev som en soppa med allt vatten och alldeles för lite linser. Vad gjorde jag för fel/är receptet rätt? Smaken var annars väldigt god (jag tog cocosgrädde), men så trist att det blev så vattnigt.
Hej! Hur länge lät du linserna koka? använde du färdigkokta eller torkade linser?
När linserna kokat i 15-20 minuter och släpper stärkelse blir rätten krämig.
Hej, jag hade nog förkokta linser, kokade 20 min. Är nybörjare på linser. Var det fel val?
Hej Emilia, jättegott recept! Verkligen god smak, perfekt balans med kryddorna 😀 Men, alldeles för mycket vätska bara. Jag använde torkade linser, som tur var tillsatte jag vätskan lite i taget så det blev inte för mycket, men det hade blivit det om jag hällt i allt på en gång. Jag använde ca 2/3 av vätskan och det blev ändå såsigt. Jag ökade receptet till 6 portioner, och det blev supermycket mat, jag skulle säga att det är väldigt stora portioner. Men hellre för mycket än för lite. Och gott var det som sagt!
Ett mycket gott recept med god kryddning.Blir mycket mat och lika gott dagen efter.
Kul att höra!
En ny favorit hemma hos oss! Så god.
Det här var så gott. Det smakar som på restaurang. Helt perfekt.
Nu ska jag testa ditt naanrecept.
Väldigt god men väldigt stark. Barnen kunde inte äta det. Kan varit mitt chilipulver som va extra starkt kanske. Hade tyvärr bara linser i tetra och det gick bra och anpassade mängden vätska. Kommer absolut göra det igen men minska mängden chili och cayenne.
Ja åh, kanske ska vara tydligare med att inte använda för stark chili, den jag använt är hyfsad mild i smaken vilket gör att hela rätten inte heller blir så stark.
Gott men för mycket vätska ,blev som soppa.
Men löste det ändå .såg sedan att jag valt fel linser ,så därav för mycket vätska för mig .
Ja man behöver använda torkade linser som suger åt sig vätskan <3